Linkovi

Putin otkazao juriš na čeličanu u Mariupolju


Oblaci dima se nadvijaju iznad čeličane Azovstal i uništenih kapija brodogradilišta Azov u Mariupolju.
Oblaci dima se nadvijaju iznad čeličane Azovstal i uništenih kapija brodogradilišta Azov u Mariupolju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je u četvrtak ruskoj vojsci da otkaže planove za juriš na fabriku Azovstal u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju i umjesto toga ostane hermetički blokirana, izvještava Reuters.

Putin je izdao tu naredbu Sergeju Šojguu, ministru odbrane, koji mu je ranije rekao da je više od 2.000 ukrajinskih boraca još uvijek skriveno u čeličani, koja ima veliki podzemni kompleks.

"Smatram predloženi juriš na industrijsku zonu nepotrebnim", rekao je Putin Šojguu tokom video sastanka u Kremlju.

"Naređujem vam da ga otkažete", dodao je ruski predsjednik.

Putin je rekao da je njegova odluka da ne napada fabriku Azovstal motivisana željom da zaštiti živote ruskih vojnika.

"Nema potrebe da ulazite u ove katakombe i puzite pod zemljom kroz ove industrijske objekte", naveo je Putin.

"Blokirajte ovu industrijsku zonu tako da muha ne može da prođe", istakao je ruski predsednik.

Putin je također pozvao preostale ukrajinske borce u Azovstalu koji se još nisu predali, rekavši da će se Rusija prema njima odnositi s poštovanjem i da će pružiti medicinsku pomoć povređenima.

Mnogi civili u Mariupolju, uključujući i djecu, također se kriju u fabrici Azovstal, rekao je za lokalnu televiziju šef gradske patrolne policije Mihail Veršinjin. Dodao je da su se civili tu sklonili od ruskih vojnika i granatiranja.

U nemilosrdnom bombardovanju i uličnim borbama u Mariupolju poginulo je najmanje 21.000 ljudi, prema ukrajinskim procjenama.

Procjenjuje se da je u gradu u ostalo oko 100.000 ljudi, zarobljenih bez hrane, vode, grejanja ili struje. U gradu je prije rata živjelo oko 450.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG