Linkovi

Nove američke sankcije pogađaju banke, oligarhe, kriptovalute...


Zgrada američkog Sekretarijata za finansije (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Sjedinjene Države u srijedu su uvele sankcije desetinama pojedinaca i entiteta, među kojima su jedna ruska komercijalna banka i kompanija za "rudarenje" kriptovalute, da bi sankcionisala izbjegavanje postojećih kaznenih mjera uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

Američki Sekretarijat za finansije naveo je u saopštenju da je uveo sankcije ruskoj komercijalnoj banci "Transkapitalbank", čiji predstavnici, kako se navodi, rade sa nekoliko banaka u Aziji, uključujući i Kinu, i na Bliskom istoku i sugerisali su opcije da se izbjegnu međunarodne sankcije.

Washington je također sankcionisao globalnu mrežu više od 40 ljudi i entiteta koje predvodi ruski oligarh Konstantin Malofejev, koji je također pod američkim sankcijama, uključujući organizacije "čija je glavna misija da pomažu ruskim entitetima da izbjegavaju sankcije".

Sekretarijat za finansije također je uveo sankcije kompanijama u ruskoj industriji za "rudarenje" kriptovalute, navodno trećoj po veličini u svijetu. Sankcionisana je kompanija BitRiver i njenih 10 ogranaka u Rusiji, uz upozorenje da su Sjedinjene Države riješene da osiguraju da ni jedan resurs ne postane mehanizam preko kojeg bi ruskih predsjednik Vladimir Putin sanirao posljedice sankcija.

"Sekretarijat za finansije može i kazniće one koji izbjegavaju, pokušavaju da izbjegnu ili pomažu u izbjegavanju američkih sankcija protiv Rusije, s obzirom na to da na taj način podržavaju Putinov brutalni rat koji je sam izabrao. SAD će osigurati da sankcije koje su uvedene u bliskoj koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima umanje sposobnost Kremlja da projektuje moć i finansira svoju invaziju", naveo je u saopštenju podsekretar Brian Nelson.

SAD su uvele nekoliko rundi sankcija Moskvi od početka invazije 24. februara, uključujući i protiv najvećih finansijskih institucija i Putina.

XS
SM
MD
LG