Linkovi

Nove američke sankcije pogađaju banke, oligarhe, kriptovalute...


Zgrada američkog Sekretarijata za finansije (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)
Zgrada američkog Sekretarijata za finansije (Foto: Olivier DOULIERY / AFP)

Sjedinjene Države u srijedu su uvele sankcije desetinama pojedinaca i entiteta, među kojima su jedna ruska komercijalna banka i kompanija za "rudarenje" kriptovalute, da bi sankcionisala izbjegavanje postojećih kaznenih mjera uvedenih zbog invazije na Ukrajinu.

Američki Sekretarijat za finansije naveo je u saopštenju da je uveo sankcije ruskoj komercijalnoj banci "Transkapitalbank", čiji predstavnici, kako se navodi, rade sa nekoliko banaka u Aziji, uključujući i Kinu, i na Bliskom istoku i sugerisali su opcije da se izbjegnu međunarodne sankcije.

Washington je također sankcionisao globalnu mrežu više od 40 ljudi i entiteta koje predvodi ruski oligarh Konstantin Malofejev, koji je također pod američkim sankcijama, uključujući organizacije "čija je glavna misija da pomažu ruskim entitetima da izbjegavaju sankcije".

Sekretarijat za finansije također je uveo sankcije kompanijama u ruskoj industriji za "rudarenje" kriptovalute, navodno trećoj po veličini u svijetu. Sankcionisana je kompanija BitRiver i njenih 10 ogranaka u Rusiji, uz upozorenje da su Sjedinjene Države riješene da osiguraju da ni jedan resurs ne postane mehanizam preko kojeg bi ruskih predsjednik Vladimir Putin sanirao posljedice sankcija.

"Sekretarijat za finansije može i kazniće one koji izbjegavaju, pokušavaju da izbjegnu ili pomažu u izbjegavanju američkih sankcija protiv Rusije, s obzirom na to da na taj način podržavaju Putinov brutalni rat koji je sam izabrao. SAD će osigurati da sankcije koje su uvedene u bliskoj koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima umanje sposobnost Kremlja da projektuje moć i finansira svoju invaziju", naveo je u saopštenju podsekretar Brian Nelson.

SAD su uvele nekoliko rundi sankcija Moskvi od početka invazije 24. februara, uključujući i protiv najvećih finansijskih institucija i Putina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG