Linkovi

Ukrajina odbila ultimatum Rusije da preda Mariupolj


Dim se diže iznad fabrike Željezara i čelika Azovstal tokom sukoba između Ukrajine i Rusije u južnom lučkom gradu Mariupolju, 20. aprila 2022.
Dim se diže iznad fabrike Željezara i čelika Azovstal tokom sukoba između Ukrajine i Rusije u južnom lučkom gradu Mariupolju, 20. aprila 2022.

Ruski ultimatum Ukrajini da preda Mariupolj je istekao i ukrajinski borci nisu proglasili kapitulaciju. Ali, komandant jedinice za koju se vjeruje da drži grad kaže da borci mogu da prežive samo "još nekoliko dana ili sati".

Komandant ukrajinske 36. pješadijske brigade, za koju se vjeruje da je jedna od posljednjih jedinica koje brane Mariupolj, tražio je pomoć da izbjegne iz opkoljenog grada.

"Ovo je naš apel svijetu, možda je i posljednji. Preostalo nam je samo nekoliko dana ili sati. Neprijateljske jedinice su mnogo veće od naših, dominiraju u vazduhu, artiljeriji, na zemlji, u opremi, tenkovima", kazao je major Serhij Volna u videu objavljenom na Facebooku.

On je rekao i da su u podrumima čeličane, u kojoj su ukrajinski borci, sakrivene žene i djeca. Volna se na snimku obraća ispred bijelog zida, iz prostorije u kojoj se čuju i drugi ljudi, ali Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi gdje je snimak nastao.

Ruske snage, tvrde ukrajinski zvaničnici, bombarduju već danima čeličanu Azovstal.

"Svijet na internetu gleda ubistva žena i djece i šuti", napisao je na Twitter savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikailo Podoljak.

Rusija pokušava da preuzme Mariupolj od prvih dana rata. Taj grad je za Rusiju strateški važan jer povezuje pro-ruski separatistički region u Ukrajini sa Krimom, koji je Moskva anektirala 2014.

Mariupolj je nekada bio uspješna luka sa oko 400.000 stanovnika, a sada je veći dio grada uništen. Tijela mrtvih ljudi leže na ulicama. Ukrajinska strana tvrdi da su tamo poginule desetine hiljada civila.

XS
SM
MD
LG