Linkovi

Putin: Ometanje vojnih akcija dovest će do posljedica; Biden: SAD i saveznici će odgovoriti ujedinjeno


Vidi se kako vatra izbija iz vojne instalacije u blizini aerodroma, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini, u Mariupolju, 24. februara 2022. REUTERS/Carlos Barria
Vidi se kako vatra izbija iz vojne instalacije u blizini aerodroma, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini, u Mariupolju, 24. februara 2022. REUTERS/Carlos Barria

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak (24. februar) vojnu operaciju u Ukrajini i upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj ometanja ruske akcije dovesti do "posljedica koje nikada ranije u historiji niste vidjeli".

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je vojne operacije u Ukrajini u četvrtak rano, rekavši da djeluje kao odgovor na prijetnje iz Ukrajine i upozorivši druge zemlje da ne intervenišu.

On je u televizijskom obraćanju dodao da će se oni koji se protive ruskoj akciji u regionu Donbasa suočiti sa "posljedicama koje nikada nisu vidjeli".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage izvele udare na ukrajinsku vojnu infrastrukturu i granične straže. On je rekao da vlada uvodi ratno stanje u cijeloj zemlji, istovremeno pozivajući ljude da ostanu mirni i ostanu kod kuće.

"Bez panike. Jaki smo. Spremni smo na sve. Osvojićemo sve jer smo mi Ukrajina", rekao je Zelenski.

Ukrajinska vojska je saopćila da je Rusija počela granatirati ukrajinske snage na istoku zemlje u četvrtak ujutro i izvela raketne napade na aerodrome u više gradova širom Ukrajine. Ukrajinski graničari su također prijavili artiljerijske napade iz Rusije i Bjelorusije.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da narod Ukrajine trpi "neisprovociran i neopravdan napad ruskih vojnih snaga".

"Predsjednik Putin je odabrao rat s predumišljajem koji će donijeti katastrofalne gubitke života i ljudske patnje", rekao je Biden u saopćenju. "Samo Rusija je odgovorna za smrt i uništenje koje će ovaj napad donijeti, a Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri će odgovoriti na ujedinjen i odlučan način. Svijet će Rusiju smatrati odgovornom."

Biden je rekao da je razgovarao o situaciji u telefonskom razgovoru sa Zelenskim, koji ga je zamolio da "pozove svjetske lidere da jasno govore protiv flagrantne agresije predsjednika Putina i da stanu uz narod Ukrajine".

Nakon razgovora s čelnicima G-7 u četvrtak ujutro, Biden je rekao da će Sjedinjene Države i drugi saveznici uvesti oštre sankcije Rusiji.

Britanski premijer Boris Johnson navodi je razgovarao i sa Zelenskim o predstojećim akcijama i rekao da se Putin odlučio za "put krvoprolića i uništenja".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG