Linkovi

Njemačka kaže da može bez ruskog plina


Cijevi gasovoda Sjeverni tok 2 su na slici u Lubminu, sjeverna Nemačka, 15. februara 2022.
Cijevi gasovoda Sjeverni tok 2 su na slici u Lubminu, sjeverna Nemačka, 15. februara 2022.

Njemačka može zadovoljiti svoje energetske potrebe bez ruskog gasa, rekao je u srijedu njen ministar ekonomije, dan nakon što je vlada odlučila da obustavi odobravanje gasovoda Sjeverni tok 2 usred rastućih tenzija u Ukrajini.

Upitan na javnom radiju može li najveća evropska ekonomija bez isporuke prirodnog gasa iz Rusije, trenutno njenog najvećeg dobavljača, Robert Habeck je odgovorio: "Da, može".

U utorak je kancelar Olaf Scholz rekao da će odobrenje gasovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije biti suspendovano kao odgovor na odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da prizna dvije otcjepljene regije Ukrajine.

Potpuno odvajanje od ruskog gasa ostavilo bi veliku rupu na tržištu koja bi u prvom redu "podignula cijene", rekao je Habeck iz stranke Zelenih.

Međutim, njemačke potrebe za električnom energijom mogle bi se "kompenzirati" drugim izvorima energije i dobavljačima, uključujući ubrzani pritisak na obnovljive izvore koji je postavila vlada, rekao je on.

Gasovod Sjeverni tok 2, koji je završen, ali nikada nije odobren od strane nadležnih, trebao je povećati zavisnost Njemačke o Rusiji za gas na 70 posto njenih ukupnih isporuka.

Projekat su do izbijanja aktuelne ukrajinske krize dosljedno podržavali prethodna kancelarka Angela Merkel, koja je napustila funkciju krajem prošle godine, kao i njen nasljednik Scholz.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG