Linkovi

Putin naredio nuklearnim snagama stanje pripravnosti


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se ruske nuklearne snage stave u stanje pripravnosti zbog, kako obrazlaže, "agresivnih izjava" koje dolaze od članica NATO-a, javlja agencija AP.

Putin je na sastanku sa najvišim ruskim zvaničnicima naredio načelniku Generalštaba i ministru odbrane da stave nuklerne snage u "specijalni borbeni režim".

"Zapadne zemlje ne samo da preduzimaju neprijateljske akcije protiv naše zemlje u ekonomskoj sferi, već i zvaničnici NATO-a daju agresivne izjave", rekao je Putin u televizijskom obraćanju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ocijenio da je Putinova odluka da nuklearne snage stavi u stanje visoke pripravnosti opasna i neodgovorna.

"To je opasna retorika, neodgovorno ponašanje. Kada to kombinujete sa onim što rade na terenu u Ukrajini - vode rat protiv nezavisne, suverene nacije, sprovode punu invaziju na Ukrajinu - to sve dodaje ozbiljnosti situacije", rekao je Stoltenberg za CNN.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG