Linkovi

Putin napada Zapad zbog rata u Ukrajini, kaže da operacija ide po planu


Russian President Vladimir Putin speaks during the 19th Annual Meeting of the Valdai Discussion Club in Moscow, Russia, Oct. 27, 2022. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via Reuters)
Russian President Vladimir Putin speaks during the 19th Annual Meeting of the Valdai Discussion Club in Moscow, Russia, Oct. 27, 2022. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije pokazao žaljenje zbog rata protiv Ukrajine, inzistirajući da će se planirati i umanjiti svaki nuklearni sukob sa Zapadom, dok su se obje strane pripremale za ono što bi moglo biti ključna bitka u Hersonu na jugu Ukrajine.

Putin je imao poznatu litaniju pritužbi protiv "zapadnih protivnika" dok se obraćao na konferenciji u Moskvi u četvrtak, optužujući Zapad za poticanje rata i igranje "opasne, krvave i prljave" igre koje siju haos.

Zapadna dominacija nad svjetskim poslovima bliži se kraju i "pred nama je vjerojatno najopasnije, nepredvidljivo i, u isto vrijeme, važno desetljeće od završetka Drugog svjetskog rata", rekao je Putin na konferenciji.

Sukob u Ukrajini, koji je započeo 24. februara kada su ruske snage izvršile invaziju, ubio je hiljade, raselio milijune, uzdrmao globalnu ekonomiju i ponovno otvorio podjele iz doba Hladnog rata.

Posljednjih sedmica Rusija je pokrenula val raketnih i bespilotnih napada, pogađajući ukrajinsku energetsku infrastrukturu i prisiljavajući se na isključenje struje u Kijevu i drugim mjestima, rekli su dužnosnici.

Napadi nas "neće slomiti", rekao je predsjednik Volodymyr Zelenskiy u video obraćanju u četvrtak dok je stajao u mraku pokraj olupine oborenog drona.

"Čuti neprijateljsku himnu na našoj zemlji strašnije je od neprijateljskih raketa na našem nebu. Ne bojimo se mraka."

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks in Kyiv, Ukraine, Oct. 10, 2022.
In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks in Kyiv, Ukraine, Oct. 10, 2022.

Rano u petak, ukrajinska vojska je dala sažetak ratnih akcija u Hersonu, gdje su se ukrajinske i ruske snage sedmicama pripremale za ono što bi moglo biti jedna od najkonzekventnijih bitaka u ratu.

Herson, jedna od četiri djelomično okupirane pokrajine koje je Rusija prošlog mjeseca proglasila aneksiranima, kontrolira i jedini kopneni put do poluotoka Krim koji je Rusija zauzela 2014. i ušće rijeke Dnjepar koja presijeca Ukrajinu.

Rusija je pozvala ljude u Hersonu da pobjegnu uoči očekivane ukrajinske protuofanzive.

Sergej Aksjonov, vođa Krima kojeg je imenovala Rusija, napisao je na servisu za razmjenu poruka Telegram da je rad na preseljenju stanovnika Hersona u regije Rusije završen.

Također je rekao da je prvi zamjenik šefa Putinova kabineta, Sergej Kirijenko, posjetio Herson.

Ukrajinska vojska objavila je na Facebooku da su njene snage u Hersonu ubile 44 ruska vojnika u 24 sata, te uništile skladište municije i hangar s opremom.

Međutim, ukrajinski dužnosnici rekli su da su težak teren i loše vrijeme zaustavili njihovo glavno napredovanje u Hersonu.

U četvrtak je bliski Putinov saveznik, čečenski vođa Ramzan Kadirov, rekao da su 23 njegova vojnika ubijena, a 58 ranjeno u ukrajinskom topničkom napadu u Hersonu. Nakon napada čečenske snage ubile su oko 70 Ukrajinaca, rekao je.

Reuters nije uspio provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Ruske snage granatirale su ukrajinske položaje duž crte kontakta i izgradile utvrde, posebice na istočnoj obali Dnjepra, priopćila je ukrajinska vojska u četvrtak.

Ruske su snage trpjele nestašice materijala i opreme, uključujući toplu odjeću, što je dovelo do porasta krađa u područjima pod ruskom okupacijom, dodaje se.

NEMA PROMJENE RUSKIH CILJEVA

Putin, međutim, nije spomenuo nedavne neuspjehe Rusije na bojnom polju na konferenciji u Moskvi.

Na pitanje je li bilo razočarenja u protekloj godini, odgovorio je jednostavno: "Ne", ali je dodao da je uvijek razmišljao o ruskim životima izgubljenim u Ukrajini.

Putin je rekao da se ruski ciljevi nisu promijenili.

Rusija se bori da zaštiti narod Donbasa, rekao je Putin, misleći na industrijsku regiju koja se sastoji od Donjecka i Luganska - pokrajina na istoku Ukrajine koje je on proglasio aneksiranima.

U Lugansku su ruske snage pokušale probiti odbranu u Bilohorivki, ali su odbijene, rekao je ukrajinskoj televiziji u četvrtak regionalni guverner Serhiy Gaidai.

U Donbasu se od 2014. vode borbe između ukrajinske vojske i separatista koje podržava Rusija.

Putin je također umanjio nuklearni sukob sa Zapadom, insistirajući na tome da Rusija nije prijetila upotrebom nuklearnog oružja, već je samo odgovorila na nuklearnu "ucjenu" zapadnih čelnika.

Ali američki predsjednik Joe Biden izrazio je skepticizam, upitavši u intervjuu za NewsNation: "Ako nema namjeru, zašto govori o tome? Zašto govori o mogućnosti korištenja taktičkog nuklearnog oružja?"

Putin i drugi dužnosnici opetovano su rekli da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet, primjedbe koje se na Zapadu tumače kao implicitne prijetnje da će se njime koristiti za odbranu dijelova Ukrajine za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala.

Putin je također ponovio navode da je Ukrajina planirala upotrijebiti takozvanu prljavu bombu za širenje nuklearnog materijala, koje su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska nazvale "očigledno lažnima". Putin je rekao da bi Ukrajinci izveli takav napad kako bi okrivili Rusiju.

Sugestija Kijeva da bi ruska optužba mogla značiti da Moskva planira detonirati "prljavu bombu" bila je lažna, rekao je. "Ne trebamo to raditi. Ne bi imalo nikakvog smisla da to radimo", rekao je Putin.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG