Linkovi

Sjeverna Koreja: Putin spreman da uskoro posjeti Pjongjang


Arhiv - Susret Putina i Kima u Rusiji u septembru 2023.
Arhiv - Susret Putina i Kima u Rusiji u septembru 2023.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je spremnost da uskoro posjeti Pjongjang kada se prošle sedmice sastao sa sjevernokorejskim ministrom vanjskih poslova Choe Son Huijem u Rusiji, javila je u nedjelju sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.

Putin je također zahvalio severnokorejskom lideru Kim Jong Unu na pozivu, saopštila je KCNA, pozivajući se na kancelariju pomoćnika sjevernokorejskog ministra inostranih poslova.

To bi bilo prvo putovanje ruskog lidera u Sjevernu Koreju u više od dvije decenije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je prošle sedmice da se Rusija nada da će Putinova posjeta Sjevernoj Koreji, na Kimov poziv, biti održana "u doglednoj budućnosti", ali je rekao da još nije dogovoren datum.

U izvještaju KCNA na korejskom jeziku od nedjelje navodi se da Putin namjerava uskoro posjetiti Sjevernu Koreju, ali se u kasnijem izvještaju na engleskom navodi da je "spreman" da to učini što prije.

Tokom Choeove posjete, Rusija je zahvalila Sjevernoj Koreji na podršci i solidarnosti u njenoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopćila je KCNA.

Moskva i Pjongjang su također izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih postupaka Sjedinjenih Država i njihovih saveznika protiv suverenih prava Sjeverne Koreje, dok su se složili da sarađuju u rješavanju regionalne situacije, navodi se u izvještaju.

Saradnja između Pjongjanga i Moskve bit će u skladu s duhom Povelje UN-a i drugih međunarodnih zakona, dodaje se.

Nakon što je preuzeo dužnost od Borisa Jeljcina 1999. godine, Putin je u julu 2000. posjetio Pjongjang radi sastanka sa Kim Džong Ilom, ocem Kim Jong Una.

Ruski predsjednik je prihvatio Kimov poziv kada su se sastali u Rusiji na samitu u septembru, rekao je ranije Peskov.

Sve veće veze Kima i Putina posljednjih godina zabrinule su Washington i njegove saveznike koji su osudili trgovinu oružjem između dvije zemlje kao kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Prebacivanje Pjongjangovih balističkih projektila i drugog oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine i kontinuirani razvoj programa nuklearnih i balističkih projektila zahtijevaju pažnju i koordiniranu akciju, rekao je Jung Pak, američki visoki dužnosnik za Sjevernu Koreju na sastanku s nuklearnim izaslanicima Južne Koreje i Japana prošlog četvrtka u Seulu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG