Linkovi

Prva debata republikanaca u srijedu, bez Trumpa


Kandidati za nominaciju za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke koji će učestvovati u prvoj debati. (Foto: AP)
Kandidati za nominaciju za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke koji će učestvovati u prvoj debati. (Foto: AP)

Osmero kandidata za nominaciju za predsjedničkog kandidata republikanaca učestvovaće u srijedu u prvoj debati u primarnom krugu za izbore 2024.

Debata će biti u centru Milwaukeaja u Wisconsinu u srijedu uz direktan prenos na Fox Newsu.

Savezna država Wisconsin je jedna od onih u kojoj se vodi najljuća borba između republikanaca i demokrata, tako da će se obje stranke boriti za prevlast tu.

Republikanci će tu održati nacionalnu konvenciju za 11 mjeseci, gdje će formalno imenovati protivkandidata demokrati Joeu Bidenu.

Ko učestvuje?

Svi glavni kandidati će biti tu sem bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. On vodi za 34 poena ispred svih, prema istraživanju Reutersa i Ipsosa, ali je odlučio da stavove podijeli u intervjuu sa konzervativnim komentatorom Tuckerom Carlsonom, što je odluka zbog koje su ga napali protivkandidati.

Osmero učesnika su: guverner Floride Ron DeSantis, bivši potpredsjednik Amerike Micke Pence, nekadašnji biotehnološki investitor i menadžer Vivek Ramaswamy, bivša američka ambasadorica u UN Nikni Haley, američki senator Tim Scott, bivši guverner Arkansasa Asa Hutchinson, bivši guverner New JerseyjaChris Christie i guverner Sjeverne Dakote Doug Burgum.

Da bi se kvalifikovali, kandidati su morali da imaju određen stepen podrške u anketama u svojim saveznim državama, kao i donacije najmanje 40.000 pojedinačnih donatora. Također, moraju da potpišu da će podržati budućeg republikanskog kandidata.

Koja su pitanja?

Pitanja koja će im se postaviti nisu još poznata, ali je Foxova Martha MacCallum koja će moderirati debatu sa kolegom Bretom Baierom, napomenula u intervjuu za Vanity Fair da će biti pitanja o abortusu i Trumpovim optužnicama.

Obje teme su vrlo zanimljive. Dok se većina republikanaca zalaže za oštrije uslove za abortus, mnogi umjereniji republikanci se ne slažu sa tim, kao i nezavisni birači, čiji je glasovi biti odlučujući na izborima.

Kada su u pitanju optužnice protiv Trumpa, većina republikanaca smatra da su politički motivisane da zastraše jednog od kandidata.

Koliko su važne debate?

U nekim slučajevima, tokom primarne kampanje, ukoliko se neko loše pokaže, to se odražava i po kandidaturu, dok su nekad i manje bitni kandidati sa dobrim nastupom umjeli da se popnu među vrhunske favorite.

Prije svega, debate privlače milione gledalaca, mnogima je to prvi susret sa izborima, kažu stratezi. Prva debata uglavnom označava početak intenzivnije faze kampanje, prije početka nominacije kandidata u Iowi.

Ova debata može biti ključna za DeSantisa, koji je u rejtinzima iza Trumpa, ali mu opada podrška. Debata bi mogla da bude prekretnica ako se bude dobro pokazao, smatraju pristalice. Ako ispadne loše, postaće samo jedan od ostalih republikabaca.

Koliko ima debata?

Za sada su dvije zakazane, sljedeća je u južnoj Kaliforniji u septembru. Biće ih još nekoliko, kao što je oktobarska, najverovatnije u Alabami, kako je navela osoba upoznata sa ovim planovima u Republikanskom nacionalnom komitetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG