Linkovi

Treći dan protesta u Iranu


Iranian protesters chant slogans in front of the British embassy in the capital Tehran on January 12, 2020 following the British ambassador's arrest for allegedly attending an illegal demonstration. - Chanting "Death to Britain", up to 200 protesters rallied outside the mission a
Iranian protesters chant slogans in front of the British embassy in the capital Tehran on January 12, 2020 following the British ambassador's arrest for allegedly attending an illegal demonstration. - Chanting "Death to Britain", up to 200 protesters rallied outside the mission a

Antivladini protesti održavaju se u Iranu treći dan zaredom, nakon što su vlasti Irana priznale da su slučajno oborila putnički avion, prilikom čega je poginulo svih 176 putnika.

Demonstranti optužuju iranske vjerske vođe, a interventna policija je izašla na ulice da spriječi nerede, javlja Reuters.

Na videu iz Irana vide se studenti kako uzvikuju parole poput „Gubite se imami!“ ispred univerziteta u gradovima Isfahanu i Teheranu. Na slikama i videima od prethodna dva dana protesta vide se ranjene osobe i lokve krvi na zemlji, a mogli su se čuti i zvukovi pucnjave.

Vlasti su negirale da je policija otvorila vatru.

U izjavi koju je prenijela internet stranica iranske državne radiotelevizije 13. januara, šef teheranske policije Hossein Rahimi negirao je da je pucano na dmonstrante.

"Na protestima, policija apsolutno nije pucala jer je policija u Teheranu dobila naređenje da pokažu suzdržanost", rekao je Rahimi.

Predsjednik SAD Donald Trump u subotu je preko društvenih mreža uputio riječi podrške iranskom narodu, na persijskom i engleskom jeziku, dok su građani u Iranu demonstrirali na ulicama nakon što je njihova vlada priznala da je nenamjerno oborila ukrajinski avion i ubila svih 176 ljudi koji su bili u njemu.

"Hrabrom narodu Irana koji dugo pati: Uz vas sam od početka svog predsjednikovanja i moja administracija će nastaviti da bude uz vas. Budno pratimo vaš protest i inspirisani smo vašom hrabrošću", napisao je Trump na društvenim mrežama.

Uputio je i upozorenje iranskoj vladi da ne guši proteste koji su izbili:

"Vlada Irana mora da dozvoli grupama za zaštitu ljudskih prava da nadziru i izvještavaju o činjenicama sa terena sa protesta iranskog naroda koji su u toku. Ne smije se dogoditi još jedan masakr mirnih demonstranata, niti gašenje interneta. Svijet posmatra", napisao je Trump u poruci.

U subotu uveče, policija je rastjerala studene koji su se okupili u univerzitetu Amirkabir u Teheranu kako bi odali počast žrtvama, nakon što su neki među stotinama okupljenih izvikivali "destruktivne" slogane, javila je iranska novinrska agnecija Fars.

Ranije, u prvom zvaničnom saopštenju SAD nakon iranskog priznanja o obaranju aviona, državni sekretar Mike Pompeo postovao je na Twitteru video sa snimcima demonstracija u Teheranu.

"Glas iranskog naroda je jasan. Dosta im je laži režima, korupcije, nesposobnosti i brutalnosti IRGC pod kleptokratijom @khamenei_ir. Stojimo uz iranski narod koji zaslužuje bolju budućnost", napisao je Pompeo upotrebljavajući adresu Twitter naloga vrhovnog vođe Irana Ali Hameneija i skraćenicu za Korpus islamske revolucionarne garde.

Iako su najviši iranski zvaničnici i vojska saopštili da se izvinjavaju, protesti protiv vlasti raširili su se po gradovima Irana, uključujući i Teheran, Širaz, Isfahan, Hamedan i Urmiju.

"Ponovo imamo masovne antirežimske proteste u Iranu", rekao je u subotu za Glas Amerike specijalni izaslanik SAD za Iran, Brian Hook. "I mi 100 odsto stojimo uz hrabri iranski narod. Demonstranti uzvikuju parole protiv sramotnih akcija IRGC i cijepaju postere sa Soleimanijem (komandantom snaga Kuds, Qassemom) koga je postavio režim. Oni su govorili da je Soleimani bio ubica, kao i da je Hamnei. Demonstranti su u pravu!"

Priveden britanski ambasador u Teheranu

Iranske vlasti na kratko su privele britanskog ambasadora u Teheranu, koji je prisustvovao bdenju za žrtve sa ukrajinskog aviona. Iranska novinska agencija Mer prenijela je da je Rob Macaire uhapšen u subotu zbog navodnog "učešća u provociranju sumnjivih aktivnosti" na skupu ispred univerziteta Amir Kabir u Teheranu. ​

Novi talas demonstracija uslijedio je nakon protesta koje su izbili u novembru protiv povećanja cijena goriva, a koje su vlasti suzbile. Amnesty International je saopštio da je tokom suzbijanja protesta ubijeno više od 300 ljudi.

Prema medijskim izvještajima, pristup internetu prekinut je u više iranskih pokrajina pred pomjene za poginulima koji su planirani da se održe mjesec dana nakon protesta.

Tekstovi agencija AFP, AP i Reuters korišteni su u pisanju ovog izvještaja.

XS
SM
MD
LG