Linkovi

Iran priznao da je nenamjerno oborio ukrajinski avion


General view of the debris of the Ukraine International Airlines, flight PS752, Boeing 737-800 plane that crashed after take-off from Iran's Imam Khomeini airport, on the outskirts of Tehran, Iran January 8, 2020 is seen in this screen grab obtained…

Iran je u subotu objavio da je njegova vojska oborila ukrajinski putnički avion ranije ove sedmice u blizini Teherana, pri čemu je ubijeno 176 ljudi u avionu. Rečeno je da se ovo desilo nenamjerno.

Obaranje aviona kompanije Ukraine International Airlines desilo se nekoliko sati nakon što je Iran lansirao balističke rakete na iračke baze u kojima su smješteni američki vojnici, kao odgovor na američki napad dronom u kojem je ubijen iranski vojni komandant Qassem Soleimani.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani za tragediju je okrivio "prijetnje i maltretiranje" Sjedinjenih Država nakon ubistva Soleimanija. On je izrazio saučešće porodicam ažrtava i pozvao na "punu istragu" i procesuiranje odgovornih.

"Tužan dan", napisao je na Twitteru Ministar vanjskih poslova Irana Javad Zarid. "Ljudska greška u vremenu krize uzrokovana avanturizmon SAD-a vodila je do katastrofe. Naše najdublje saučešće našim ljudima, porodicama žrtava i svim drugim pogođenim nacijama."

XS
SM
MD
LG