Linkovi

Proevropska predsjednica Moldavije Sandu kaže da će se kandidirati drugi mandat


Predsjednica Moldavije Maia Sandu
Predsjednica Moldavije Maia Sandu

Proevropska predsjednica Moldavije Maia Sandu izjavila je u nedjelju da se namjerava kandidirati za drugi predsjednički mandat krajem 2024. kako bi pitanje evropske integracije zemlje dovela do svog logičnog kraja.

"Još uvijek imamo važne korake koje treba poduzeti i obećavam da ću nastaviti, ako mi date svoje povjerenje za novi mandat", rekla je Sandu u izjavi objavljenoj na predsjedničkoj web stranici.

Sandu, bivši ekonomista Svjetske banke koji se zalaže za bliže veze s Evropskom unijom, pobijedila je promoskovskog aktuelnog predsjednika Igora Dodona u drugom krugu glasanja u decembru 2020.

Predsjednički izbori će se održati u novembru-decembru 2024. godine, a tačan datum će odrediti parlament.

Integracija sa EU jedan je od ciljeva aktuelne predsjednice Moldavije, a Brisel je ranije ovog mjeseca najavio početak pristupnih pregovora s Kišinjevom.

"Naša budućnost je u evropskoj porodici i moramo jasno reći - cijeloj zemlji - koji put biramo za Moldaviju. Pozivam parlament da sljedeće jeseni pokrene referendum na kojem će glas građana biti odlučujući", ona rekao je.

Sandu je osudila rusku invaziju na Ukrajinu i optužila Moskvu da planira državni udar kako bi je zbacila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG