Linkovi

EU otvara pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, BiH potrebno da ispuni kriterijume


Lideri Evropske unije saglasili su se da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom. Odluka o početku pregovora sa Ukrajinom donijeta je uprkos protivljenju Mađarske koja nije učestvovala u glasanju.

Lideri EU upozorili su uoči izjašnjavanja da bi nepristajanje na početak pregovora bilo tumačeno kao pobjeda ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Agencija Reuters izvijestila je da je Orban tokom izjašnjavanja napustio prostoriju – znajući da će ostali lideri država EU podržati odluku da se sa Ukrajinom otpočnu pregovori.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski reagovao je ocjenom da je Ukrajina pobijedila.

"Pobjeda cijele Evrope. Pobjeda koja motiviše, inspiriše i jača", poručio je Zelenski.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da se radi o strateškoj odluci koja će ostati urezana u historiji Evropske unije.

Sa druge strane, mađarski premijer Viktor Orban odluku je tumačio drugačije.

"Stav Mađarske je jasan, Ukrajina nije spremna da započnemo razgovore o članstvu u EU. Odluka o tome je iracionalna i neprikladna. Međutim, 26 država članica bilo je nepokolebljivo da se takva odluka mora doneti – pa je Mađarska odlučila da ne želi da učestvuje u donošenju loše odluke", poručio je Orban.

Ukrajini, koja se gotovo dvije godine nalazi na meti brutalne ruske invazije, potrebna je podrška zapadnih saveznika. Kontraofanziva koju vodi protiv ruskih snaga nije imala značajniji učinak, dok administracija američkog predsjednika Joea Bidena, za sada, nije uspjela da odobri paket pomoći Kijevu u iznosu od 60 millijardi dolara – koji je zapeo u Kongresu.

Spor Unije sa Mađarskom o Ukrajini zasnovan je na odvojenom pitanju u vezi sa vladavinom prava prava. Evropska komisija je u srijedu odmrznula 10,2 milijarde eura za Mađarsku pošto je ocijenila da je Budimpešta preduzela mjere za rješavanje pitanja nezavisnosti pravosuđa.

Evropski savjet odlučio je da se Gruziji dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Sa Bosnom i Hercegovinom će pregovori biti otvoreni kada bude dostigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima", poručio je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća.

BiH je u decembru 2022. dodijeljen status kandidata za članstvo u EU.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG