Linkovi

Pregovori u Kongresu u zastoju, prijeti nova blokada rada vlade


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Pregovori republikanaca i demokrata u Kongresu o pograničnoj bezbjednosti i finansiranju dijela federalne vlade, da bi se spriječila nova blokada od 15. februara, u zastoju su zbog spora oko politike pritvaranja ilegalnih imigranata, saopštio je republikanski senator Richard Shelby.

"Pregovori su trenutno u zastoju, ali se nadam da će se pregovarači brzo vratiti za sto", rekao je Shelby za mrežu "Foks news".

Kongresni odbor nastavio je razgovore tokom vikenda da bi pokušao da postigne dogovor do ponedeljka. Demokratski senator John Tester pokušao je da umanji značaj zastoja, uz poruku da pregovori "rijetko teku glatko" i izrazio nadu da bi dogovor ipak mogao da bude postignut.

Međutim, prema navodima agencije Reuters, još nije zakazan nastavak razgovora. Grupa od 17 članova Kongresa nada se da će brzo postići sporazum, kako bi prijedlog bio usvojen u Predstavničkom domu i Senatu, a predsjednik Donald Trump ga potpisao prije isticanja privremenog finansiranja vlade 15. februara.

Trump je 25. januara pristao da okonča najdužu djelimičnu blokadu rada federalne vlade, iako nije dobio novac za izgradnju zida na američko - meksičkoj granici.

Umjesto toga, postignut je dogovor o tronedjeljnom finansiranju federalnih agencija, kako bi se liderima u Kongresu dalo vrijeme da riješe spor u pogledu bezbjednosti na granici.

Pojedini Repulikanci u Kongresu već su jasno stavili do znanja da ne žele još jedno zatvaranje vlade, ali direktor za budžet Bijele kuće i vršilac dužnosti Trumpovog šefa kabineta Mick Mulvaney nije želio da isključi tu mogućnost.

"Predsjednik zaista vjeruje da je na granici bezbjednosna i humanitarna kriza i uradiće nešto tim povodom. Uradiće sve što može, kako bi legalnim putem obezbijedio granicu", poručio je Mulvaney.

Vršilac dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mik Malvejni
Vršilac dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mik Malvejni

On je najavio da će Trump, ako ne dobije novac koji traži, sredstva naći negdje drugo, što bi demokrate vjerovatno pokušale da ospore pred sudom..

Trump, koji za izgradnju zida traži 5,7 milijardi dolara, u ponedjeljak uveče će održati skup u El Pasu u Teksasu, tokom kojeg će govoriti o svom zahtjevu da se izgradi zid da bi se spriječila ilegalna imigracija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG