Linkovi

Steve Bannon izveden pred sud po optužnici za nepoštovanje Kongresa


Bivši strateg Bijele kuće Steve Bannon dolazi u kancelariju FBI-a u Washingtonu ( Foto: AP/Carolyn Kaster), 15. novembar 2021.
Bivši strateg Bijele kuće Steve Bannon dolazi u kancelariju FBI-a u Washingtonu ( Foto: AP/Carolyn Kaster), 15. novembar 2021.

Steve Bannon, dugogodišnji savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, izveden je u ponedjeljak pred sud nakon što je prošle nedjelje optužen za nepoštovanje Kongresa zato što je odbio da odazove obaveznom pozivu odbora Predstavničkog doma koji istražuje upad u američki Kongres 6. januara.​ 

Bannon se prethodno predao federalnim vlastima, u ogranku Federalnog istražnog biroa u Washingtonu, a u obraćanju pristalicama i okupljenim novinarima je poručio: "Obaramo Bidenov režim".

Bannon se tokom sudskog pretresa nije izjašanjavao o krivici, a oslobođen je uz nekoliko uslova - između ostalog mu je naloženo da preda pasoš. Novi pretres zakazan je za četvrtak.

Optužnica protiv Bannona, podignuta u petak, sadrži dvije tačke: jednom se tereti da je odbio da se pojavi i da iskaz, a u drugoj se navodi da je odbio da dostavi dokumenta nakon što mu je kongresni odbor uputio poziv.

Još jedan svjedok, bivši šef osoblja Bijele kuće Mark Meadows također je odbio sličian zahtjev odbora u petak. Ako Predstavnički dom bude izglasao da je Meadows kriv za nepoštovanje Kongresa, ta odluka će također biti proslijeđena Sekretarijatu za pravosuđe koji zatim odlučuje da li će podići optužnicu.

U međuvremenu, Trump pokušava da pred sudovima spriječi dostavljanje dokumenata i transkripta o napadu na Kongres.

Zvaničnici i demokratske i republikanske administracije su u prošlosti proglašavani krivim za nepoštovanje Kongresa, ali je podizanje krivičnih optužnica zbog toga bilo izuzetno rijetko.

Niz zvaničnika Trumpove administracije, među kojima je i Bannon, odbijalo je zahtjeve i pozive iz Kongresa tokom proteklih pet godina bez većih posljedica, uključujući i tokom istrage o opozivu bivšeg predsjednika.

Administracija predsjednika Baracka Obame također je odbila da podigne optužnicu protiv dvojice svojih zvaničnika koji su odbijali da se odazovu pozivima kongresnih odbora.

Odbor koji istražuje upad u Kongres 6. januara uputio je obavezne pozive više od 35 osoba, među kojima su bivši članovi osoblja Bijele kuće, Trumpovi saveznici koji su pravili strategiju kako da se njegov poraz na izborima pretvori u pobjedu, i ljudi koji su organizovali veliki miting u centru Washingtona 6. januara. Dok neki, kao što su Meadows i Bannon, nisu pristali da svjedoče, drugi su dali iskaz odboru i dostavili tražena dokumenta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG