Linkovi

Predstavnički dom glasao da je Steve Bannon kriv za nepoštovanje Kongresa


Steve Bannon je bio strateg Bijele kuće u vrijeme Donalda Trumpa.
Steve Bannon je bio strateg Bijele kuće u vrijeme Donalda Trumpa.

Predstavnički dom glasao je da je Steve Bannon, dugogodišnji politički saradnik i savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kriv za nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja da sarađuje sa istragom smrtonosnog upada Trumpovih pristalica u Kongres.

Donji dom Kongresa, u kome većinu imaju demokrate, glasao je sa 229 glasova za, i 202 protiv, a devetero republikanaca se pridružilo demokratama u preporuci da se protiv Bannona podigne krivična otpužnica.

Pitanje sada prelazi u nadležnost Sekretarijata za pravosuđe, gdje sekretar za pravosuđe Merrick Garland donosi končanu odluku o tome da li će se protiv Stevea Bannnona podići otpužnica.

Bannon je odbio da se odazove na pozive komisije da svjedoči i dostavi dokumenta, pozivajući se na Trumpovo insistiranje - koje osporavaju neki pravni eksperti - da su njegove komunikacije zaštićene pravnom doktrinom nazvanom izvršna privilegija.

"Kakav bi se presedan postavio za Predstavnički dom ako bismo dozvolili jednom svjedoku da nas ignoriše?", pitao je demokrata Bennie Thompson, predsjedavajući komisije, u debati prije glasanja.

Zajedno sa Thompsonom, debatu je vodila i republikanska članica Predstavičkog doma Liz Cheney, što je bio jedan od rijetkih primjera dvostranačke saradnje. Ipak, većina republikanskih kongresmena nije glasala da je Bannon kriv za nepoštovanje Kongresa.

Odluka Sekretarijata za pravosuđe bi svakako uticala ne samo na efikasnost istrage o konkretnom slučaju upada u Kongres, već i na sposobnost Kongresa uopšte da od drugih organa vlasti traži da nešto preduzmu.

Profesor prava na univerzitetu George Washington, Stephen A. Saltzburg​, smatra da bi Sekretarijat za pravosuđe trebalo da izrekne sankciju Benonu na osnovu odluke Kongresa, kako ne bi ispalo da su obavezujući pozivi za svjedočenje koje Kongres upućuje, a o koji se Bannon oglušio na Trumpov poziv, samo "šala".

Demokrate pritiskaju Sekretarijat za pravosuđe da postupi dalje po njihovoj odluci, ali to nije sigurno.

"Sekretarijat će donijeti sopstvenu, nezavisnu odluku, baziranu isključivo na činjenicama i zakonu. Tačka", rekao je portparol sekretara za pravosuđe Merricka Garlanda.

Sekretarijat je, generalno, bio uzdržan od toga da krivično goni one koje Kongres proglasi krivim za nepoštovanje. Ali, Bannonov slučaj je specifičan jer demokrate drže i Kongres i Bijelu kuću, a istražuje se jedan od najnasilnijih incidenata - upad na Capitol Hill.

I ako Sekretarijat ne odluči da pravno goni Benona, Kongres može da pokrene građansku parnicu na sudu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG