Linkovi

Neuspješan prvi krug glasanja za lidera Predstavničkog doma


Predstavnički dom američkog Kongresa. (Foto: AP/Alex Brandon)
Predstavnički dom američkog Kongresa. (Foto: AP/Alex Brandon)

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa nisu uspjeli u utorak, u prvom krugu glasanja, da izaberu novog predsjedavajućeg s obzirom na to da ni jedan kandidat nije osvojio potrebnu većinu glasova.

Republikanska većina je za taj položaj kandidovala konzervativnog kongresmena iz Ohioa Jima Jordana, koji međutim nije uspio da pridobije dovoljnu podršku svojih kolega u prvom krugu. Očekuje se da se glasanje nastavi poslije pauze u radu.

Jordan, bliski saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, osvojio je 200 glasova - mnogo manje od potrebnih 217 - dok je 20 republikanaca glasalo protiv njega. Svih 212 demokrata glasalo je za svog lidera, Hakeem Jeffriesa.

S obzirom na to da republikanci imaju tijesnu većinu, Jordan može da izgubi samo nekoliko republikanskih glasova. Konzervativci u donjem domu američkog Kongresa vodili su intenzivnu kampanju da ubijede svoje kolege da podrže Jordana, pripadnika tvrde struje u Republikanskoj stranci, koji bi na mjestu predsjedavajućeg zamijenio smijenjenog Kevina McCarthyja.

Jordan, predsjedavajući Odbora za pravosuđe, je tokom tajnog glasanja u petak osvojio najveću podršku za kandidaturu za predsjedavajućeg, ali je druga runda izjašnjavanja pokazala da bi više od 50 republikanaca glasalo protiv konzervativnog kongresmena pred punim sastavom Predstavničkog doma.

Od tada, uz pomoć bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i pojedinih u konzervativnim medijima, Jordan je uspio da pridobije podršku značajnog broja kolega koje su se prvobitno protivile njegovoj kandidaturi. Međutim, potrebno je da ga podrže gotovo svi republikanci da bi bio izabran za predsjedavajućeg.

Republikanci imaju 221 mjesto u Predstavničkom domu, a demokrate 212.

I dok republikanci pokušavaju da izaberu predsjedavajućeg, nova kriza izbila je na Bliskom istoku, ruske trpe krenule su u novu ofanzivu u Ukrajini, a Amerika se približava novom roku za usvajanje budžeta u novembru bez kojeg bi vlada mogla da bude zatvorena.

Eksperti kažu da ima vrlo malo, ako ih i uopšte ima, presedana za situaciju u kojoj je polovina Kongresa bez lidera tokom tako nestabilnog perioda. Pojedini su zabrinuti zbog poruke koja se time šalje američkoj javnosti i saveznicima i protivnicima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG