Linkovi

Predsjednik Kine posjetiće Srbiju, Mađarsku i Francusku sa ciljem jačanja veza sa Evropom


Predsjednik Kine Xi Jinping
Predsjednik Kine Xi Jinping

Kineski predsednik Xi Jinping posjetiće Francusku, Srbiju i Mađarsku od 5. do 10. maja, što je njegovo prvo putovanje u Evropu u posljednjih pet godina sa ciljem jačanja veza sa EU dok rastu tenzije sa drugom po veličini svjetskom ekonomijom.

Bilateralni odnosi sa Francuskom zadržali su dobar zamah rasta, a obje zemlje su imale strateške komunikacije i praktičnu saradnju, rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lin Jian razgovarajući o Xijevoj posjeti Francuskoj.

"Vrijeme je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Francuske podigne na novi nivo i da se da novi zamah zdravom razvoju odnosa Kine i EU, da se da novi doprinos svjetskom miru, stabilnosti, razvoju i napretku", rekao je Lin na redovnoj konferenciji za novinare.

"Kina se raduje saradnji s Francuskom na daljem jačanju političkog međusobnog povjerenja, solidarnosti i saradnje", dodao je.

Trgovinski sporovi s EU-om pogoršali su odnose jer je Pariz podržao antisubvencionu istragu Evropske komisije u vezi s kineskim uvozom električnih vozila.

Kina je tada pokrenula antidampinšku istragu o alkoholnom piću brandy, potez za koji se vidi da je usmjeren na Francusku.

Xi će tokom posjete razgovarati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima, te o unapređenju odnosa Kine i Srbije, rekao je Lin.

Xi će također posjetiti Mađarsku, zemlju koju je Lin nazvao "važnim partnerom za saradnju Kine u promoviranju inicijative Pojas i put, te saradnje Kine i zemalja srednje i istočne Evrope".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG