Linkovi

Blinken upozorava Kinu zbog podrške ruskim ratnim naporima


Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Velikoj dvorani naroda, 26. aprila 2024. u Pekingu.
Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u Velikoj dvorani naroda, 26. aprila 2024. u Pekingu.

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je u petak "ozbiljnu zabrinutost" zbog kineske podrške ruskoj odbrambenoj industriji, upozorivši kineske čelnike da bi Washington mogao uvesti sankcije po tom pitanju.

Blinkenovi komentari stigli su u Peking, ubrzo nakon što se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i drugim visokim kineskim liderima tokom sastanaka koji su pokrivali širok spektar sporova između dvije sile.

Američki zvaničnici rekli su da je blizu vrha Blinkenovog dnevnog reda da Kina obezbjeđuje predmete poput mikročipova, alatnih mašina i drugih predmeta koje Rusija koristi za stvaranje oružja za upotrebu u svom ratu protiv Ukrajine.

"Rekao sam Xiju, ako Kina ne riješi ovaj problem, mi ćemo", rekao je Blinken.

Sedmicama su američki zvaničnici nagovještavali daljnje sankcije koje su imale za cilj da odvrate kinesko isporuku takozvanih predmeta dvostruke namjene Rusiji, za koje Washington kaže da je bilo ključno za rat Moskve protiv Ukrajine. Međutim, nije jasno dokle će Washington ići, budući da bi odsjecanje velikih kineskih banaka iz američkog finansijskog sistema također moglo naštetiti američkoj i globalnoj ekonomiji.

Na konferenciji za novinare u Pekingu Blinken nije otkrio detalje o bilo kakvim mogućim mjerama, navodeći samo da su Sjedinjene Države već uvele sankcije za više od 100 kineskih entiteta. "U potpunosti smo spremni da reagujemo, preduzmemo dodatne mjere i to sam jasno rekao na svojim današnjim sastancima," istakao je on.

Kina je branila svoj pristup Rusiji, rekavši da je uključena samo u normalne ekonomske razmjene sa glavnim trgovinskim partnerom. U svom javnom obraćanju u petak, Xi nije spomenuo pitanje Rusije i Ukrajine. Umjesto toga, fokusirao se na neophodnost poboljšanja američko-kineskih veza.

"Kina i Sjedinjene Države trebale bi biti partneri, a ne rivali; pomagati jedni drugima da uspiju, a ne povrijediti jedni druge; tražiti zajednički jezik i rezervisati razlike, umjesto da se upuštaju u opaku konkurenciju", rekao je Xi.

Blinkenov sastanak sa Xijem nije ranije najavljen, ali se očekivao.

Odnosi SAD-a i Kine stabilizirali su se prošle godine, nakon što se Xi sastao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Kaliforniji. Na tom samitu dvije strane su se složile da ponovo otvore komunikaciju između vojske i poduzmu korake za smanjenje protoka fentanila, opasnog narkotika odgovornog za desetke hiljada predoziranja drogom u Sjedinjenim Državama svake godine.

Blinken je naveo "važan napredak" po pitanju fentanila, iako je insistirao da Kina mora učiniti više, uključujući krivično gonjenje onih koji prodaju hemikalije i opremu koja se koristi za proizvodnju fentanila. Blinken je također objavio da su se obje strane složile da održe prve razgovore vezane za zabrinutost zbog umjetne inteligencije.

Iako su komunikacijske linije i dalje otvorene, Sjedinjene Države i Kina nastavljaju da se prepiru oko širokog spektra pitanja, uključujući trgovinsku politiku i teritorijalne sporove.

Bidenova administracija zabrinuta je zbog jeftinog kineskog izvoza, uključujući jako subvencionirane proizvode zelene tehnologije za koje kažu da potkopavaju američke kompanije.

Tokom pet i po sata sastanka sa kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u petak, Blinken je izrazio zabrinutost, uključujući važnost održavanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, kineske aktivnosti u spornom Južnom kineskom moru i potrebu da se izbjeći dalju eskalaciju na Bliskom istoku i na Korejskom poluostrvu, prema američkom očitanju.

Kina optužuje Sjedinjene Države da neprimjereno pokušavaju koristiti svoju ekonomsku i vojnu moć. Nakon sastanka sa Blinkenom, Vang je rekao da Kina-SAD veze "počinju da se stabilizuju", ali je ustvrdio da se negativni faktori "povećavaju i izgrađuju", upozoravajući da se odnos suočava sa "svim vrstama poremećaja".

"Da li Kina i Sjedinjene Države treba da se drže u pravom smjeru kretanja naprijed sa stabilnošću ili da se vrate u silaznu spiralu?" upita Vang. "Ovo je glavno pitanje pred naše dvije zemlje."

XS
SM
MD
LG