Linkovi

Predsjednica parlamenta Letonije: Ruska agresija neće stati sama od sebe


Novinarka gruzijskog servisa Glasa Amerike Ekaterina Maghaldadze sa predsjednicom parlamenta Letonije Daigom Mierinjom
Novinarka gruzijskog servisa Glasa Amerike Ekaterina Maghaldadze sa predsjednicom parlamenta Letonije Daigom Mierinjom

Predsjednica parlamenta Letonije Daiga Mierinja rekla je u intervjuu za gruzijski servis Glasa Amerike da je tokom posjete Washingtonu, zajedno sa baltičkim kolegama, prenijela američkim zakonodavcima da ruska agresija neće stati sama od sebe.

"U ime Letonije, u ime naše zemlje i našeg naroda, želimo da se zahvalimo američkom narodu na vašim naporima da održite mir u svijetu. Veoma smo zahvalni na tome, jer je ovo veoma važno za nas. Došli smo ovdje u Washington da razgovaramo o daljoj podršci Ukrajini", rekla je Mierinja.

Letonska zvaničnica kaže da je "pomoć Ukrajini visoko na dnevnom redu svuda u svijetu", i da je toj zemlji potrebna podrška, posebno vojna.

"Moramo da shvatimo da svaki dan kada odugovlačimo sa donošenjem važnih odluka, ljudi ginu na bojnom polju", kaže ona.

Mierinja je istakla da i EU ulaže velika sredstva u odbranu, bezbjednost i podršku Ukrajini.

"Također želimo da istaknemo da ukupna podrška koju EU pruža Ukrajini već premašuje podršku koju pružaju SAD. Bilo nam je veoma važno da prenesemo naše lično iskustvo i podelimo naše lične historijske lekcije", istakla je Mierinja.

Prema njenim riječima, ako se sada ne zaustavi rat, biće plaćena mnogo veća cijena.

"Ovih dana čujemo kako Rusiju upoređuju sa rakom, ali mislimo da je još gore jer se pipci Rusije šire po cijelom svijetu i dostižu mnoga mjesta širom planete", rekla je.

Mierinja je dodala da je razgovarala sa senatorima i kongresmenima i o praktičnim koracima, poput mogućih sankcija protiv Rusije, uključujući i konfiskovanje ruske imovine, zbog odgovornosti za njene ratne zločine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG