Linkovi

Borrell u posjeti Kijevu, ističe "nepokolebljivu podršku" EU Ukrajini


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell (AP Photo/Jean-Francois Badias)
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell doputovao je u utorak u ukrajinsku prijestolnicu kako bi istakao "nepokolebljivu podršku" Ukrajini.

Borrell je rekao da će se tokom njegove posjete Kijevu razgovarati o podršci Ukrajini u vojnom i finansijskom smislu, kao i o napretku i naporima te zemlje na reformskom putu u nastojanju da se pridruži Evropskoj uniji.

Dolazak visokog predstavnika EU, koji je u četvrtoj posjeti Kijevu od početka ruske invazije u februaru 2022, dolazi u ključnom trenutku u ratu.

Evropska unija je prošle nedjelje odobrila četvorogodišnji paket pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu, što predstavlja veliki podsticaj Kijevu koji u velikoj mjeri zavisi od zapadnih saveznika u vojnoj i finansijskoj podršci.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopštila je na društvenoj mreži X da EU namjerava da otpočne isplate u martu.

Ukrajinska vlada je saopštila da očekuje da će od EU narednog mjeseca dobiti oko 4,5 milijardi eura.

Ipak, glavni paket pomoći iz Sjedinjenih Država i dalje ostaje blokiran u Kongresu zbog političkih sukoba demokrata i republikanaca.

U izvještaju su korištene informacije agencije Reuters i AFP.
XS
SM
MD
LG