Linkovi

Predsjednica Evropske komisije poziva na zabranu uvoza ruske nafta


 Ursula von der Leyen
 Ursula von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu u Francuskoj, predložila je zemljama članicama EU da postupno ukinu uvoz sirove nafte u roku od šest mjeseci i rafiniranih proizvoda do kraja godine.

"Pobrinut ćemo se da postepeno izbacimo rusku naftu na uredan način, na način koji omogućava nama i našim partnerima da osiguramo alternativne rute snabdijevanja i minimiziramo utjecaj na globalna tržišta", rekla je von der Leyen.

Prijedlozi moraju biti jednoglasno odobreni da bi stupili na snagu i vjerovatno će biti predmet žestoke debate. Von der Leyen je priznala da neće biti lako da 27 zemalja članica - neke od njih nemaju izlaz na more i jako zavise od Rusije u isporuci energije – postignu dogovor.

EU dobija oko 25% svoje nafte iz Rusije. Ako bude odobrena, zabrana uvoza nafte bit će drugi paket sankcija EU usmjerenih na unosnu rusku energetsku industriju zbog njenog rata u Ukrajini koji je predsjednik Vladimir Putin započeo 24. februara.

Pored sankcija raznim subjektima i pojedincima — uključujući samog Putina i članovi njegove porodice — blok je prethodno odobrio embargo na uvoz uglja.

Mađarska i Slovačka su već rekle da neće učestvovati ni u kakvim naftnim sankcijama, ali von der Leyen nije elaborirala da li će dobiti izuzeće od sankcija, iako se to čini vjerojatnim.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG