Linkovi

Ukrajinski borci: Ruski vojnici upali u čeličanu u Marijupolju


Dim iznad čeličane Azovstal u Mariupolju
Dim iznad čeličane Azovstal u Mariupolju

Ruske snage u utorak su počele upad u čeličanu koja predstavlja posljednji džep otpora u Mariupolju, saopštili su ukrajinski branioci grada. 

Desetine civila, koje su tokom vikenda evakuisane iz često bombardovane čeličane, stigli su na relativno bezbjedne lokacije na teritoriji koju drži Ukrajina.

Osnat Lubrani, humanitarni koordinator za Ukrajinu, izjavio je da je zahvaljujući evakuaciji "101 žena, muškarac, dijete i starija osoba mogla da konačno napusti bunkere ispod čeličane Azovstal i vidi svjetlo dana poslije dva mjeseca".

Jelena Cibulčenko, jedna od evakuisanih, ispričala je da je svake noći odlazila na spavanje u strahu da se neće probuditi.

"Ne možete da zamislite koliko je teško da sjedite u skloništu, u vlažnom, mračnom podrumu koji sav podrhtava", izjavila je novinarima po dolasku u Zaporožje, grad pod ukrajinskom kontrolom na oko 230 kilometara od Marijupolja.

Stanje je još teže za one koji su ostali. Ukrajinski komandanti navode da su ruske snage, u pratnji tenkova, počele da ulaze u kompleks fabrike koji sadrži brojne tunele i bunkere, na površini od oko 11 kvadratnih kilometara.

Koliko se ukrajinskih boraca nalazi u čeličani još nije poznati, ali su Rusi proteklih nedjelja iznosili procjene da ih ima oko 2.000, a prema nekim izvještajima 500 ih je ranjeno. Nekoliko stotina civila i dalje je u čeličani, izjavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Mariupolj je od početka rata u Ukrajini pod ruskom opsadom i procjenjuje se da je u gradu ostalo i dalje 100.000 ljudi. Ukrajinske snage trenutno se nalaze samo u kompleksu čeličane Azovstal, gdje su i stotine civila.

Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta počeli su zajedničku operaciju evakuacije civila, prije svih žena, djece i starijih iz Azovstala.

Ruske snage nastavile su da ispaljuju rakete na čeličanu, uprkos dogovoru o prekidu vatre kojem su posredovale UN.

Mariupolj je važan cilj za Rusiju, jer bi uspostavljanjem kontrole u tom gradu odsjekla izlaz Ukrajine na Crno more i povezala sa teritorijom koju kontroliše na jugu i istoku.

Rusija je saopštila da je bombardovala vojni aerodrom blizu Odese i da je tom prilikom uništila rakete, dronove i municiju koju su Ukrajini dale SAD i evropske zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Visoko precizne rakete Oniks pogodile su logistički centar na vojnom aerodromu kod Odese, preko kojeg je dostavljano strano oružje. Hangari u kojima su bili dronovi, rakete i municija iz SAD i EU su uništeni", saopštila je Moskva.

Guverner Odese Maksim Marčenko objavio je u ponedjeljak na Telegramu da je grad pogođen raketom i da ima mrtvih i ranjenih. Prema njegovim navodima, pogođen je i strateški važan most.

Gradsko vijeće Odese objavilo je da je pogođena stambena zgrada i da je poginuo 15-godišnji dječak, a da je jedna djevojčica u bolnici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG