Linkovi

Papa tražio sastanak sa Putinom, ali nije dobio odgovor


Papa Franjo 
Papa Franjo 

Papa Franjo je tražio da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog rata u Ukrajini, ali nije dobio odgovor, navodi se u intervjuu koji je dao listu Corriere della Sera.

Papa je, također, ocijenio da patrijarh Kiril ne treba da postane "Putinov pomoćnik".

Franjo je posjetio rusku ambasadu kada je počeo rat u Ukrajini, što se smatra presedanom, a u intervjuu za Corriere della Sera je kazao i da je tri nedjelje pošto je rat počeo, zatražio da vatikanske diplomate kontaktiraju Putina.

"Poruka je bila da sam voljan da odem u Moskvu. Svakako, potrebno je bilo da lider Kremlja to odobri. Nismo do sada dobili nikakav odgovor, ali i dalje to tražimo. Bojim se da Putin ne želi takav sastanak u ovom momentu. Ali, kako da ne želite da spriječite takvu brutalnost?", rekao je Franjo.

Iako nije nikada imenovao Putina, papa Franjo je kritikovao invaziju na Ukrajinu, govoreći o "neopravdanoj agresiji i zločinu nad civilima".

Upitan o mogućnosti da putuje u Kijev, papa je rekao da postoji mogućnost, ali da trenutno neće ići.

"Prvo želim da odem u Moskvu, da se sastanem sa Putinom. Samo kada bi Putin bio otvoren za to", rekao je Franja.

Papa je izjavio i da je 16. marta razgovarao sa ruskim patrijarhom Kirilom 40 minuta, i da je patrijarh mnogo vremena u razgovoru posvetio pravdanju rata.

"Mi smo pastiri ljudi od istog Boga. Zato moramo da tražimo način da bude mir, da se prekine vatra. Patrijarh ne treba da bude Putinov pomoćnik", rekao je Franjo.

Papa je prenio i da mu je mađarski premijer Viktor Orban, sa kojim se vidio 21. aprila, kazao da "Rusi imaju plan i da će se sve završiti 9. maja", na Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, međutim, kaže da ta godišnjica nema veze sa vojnom akcijom Moskve u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG