Linkovi

Pravoslavci slave Božić, praznik Hristovog rođenja


Pravoslavni Božić u Banja Luci.mp4
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

Pravoslavni Božić u Banja Luci.mp4

Pravoslavni vjernici koji poštuju Julijanski kalendar proslavljaju Božić, Hristovo rođenje, kao praznik čiji je temeljni smisao okupljanje porodice, druženje i podsjećanje na osnovne ljudske vrijednosti.

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Pravoslavni Božić u Tuzli
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Običaj je da se na Božić ljudi pozdravljaju sa "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi", a praznik Hristovog rođenja obiluje brojnim drugim običajima, od kojih je najpoznatiji polaganje badnjaka, no tu su i zastiranje domova slamom, miješenje česnice i dolazak položajnika.

Pravoslavni Božić u Mostaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Božićno slavlje počinje dan uoči praznika, 6. januara, a zove se Badnji dan. Tog dana sječe se badnjak, obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo, i unosi u kuću. Žene u kući prave božićne kolače, torte i prigodnu prazničnu trpezu.

Pravoslavni Božić Sarajevo
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Nakon Badnje večeri kada se zapali badnjak, sviće prvi dan Božića kada se prije svitanja oglase zvona na pravoslavnim hramovima, domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odijelo te odlaze u crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG