Linkovi

Požar u zatvoru u Iranu: Osam zatvorenika poginulo, više od 60 povrijeđenih


Fotografija dostavljena od iranske novinske agencije Mizan 16. oktobra 2022. prikazuje štetu uzrokovanu požarom u ozloglašenom zatvoru Evin, sjeverozapadno od glavnog grada Irana Teherana.
Fotografija dostavljena od iranske novinske agencije Mizan 16. oktobra 2022. prikazuje štetu uzrokovanu požarom u ozloglašenom zatvoru Evin, sjeverozapadno od glavnog grada Irana Teherana.

Broj poginulih u požaru u zatvoru Evin u Teheranu popeo se na osam osoba, saopštilo je u ponedeljak iransko pravosuđe. U zatvoru se drže politički zatvorenici i antivladini aktivisti.

Državna televizija u nedjelju je emitovala video koji očigledno pokazuje da je u objektu ponovo uspostavljen mir. Pravosuđe je saopštilo da su četiri zatvorenika preminula od udisanja dima, a da su četiri povrijeđena u kritičnom stanju.

Požar je izbio u subotu usred protesta, koji su sada u petoj sedmici, izazvanih smrću Mahse Amini, 22-godišnje djevojke koju policija za moral privela zbog toga što nije pravilno pokrila kosu hidžabom.

Iranski državni mediji javili su da je požar ugašen nakon nekoliko sati, a da nijedan zatvorenik nije pobjegao.

Zatvor Evin, u kojem se zatvorenici suočavaju s optužbama vezanim za sigurnost, a uključuje državljane s dvojnim državljanstvom, grupe za ljudska prava optužile su za zlostavljanje zatvorenika.

Zatvor je poznat po držanju političkih zatvorenika, kao i onih koji su povezani sa Zapadom koje je Iran koristio za pregovaranje u međunarodnim pregovorima.

Nahid Delili, supruga Shahaba Delili, zatvorenika s dvojnim državljanstvom u Evinu, rekla je za perzijsku službu VOA da je razgovarala sa svojim mužem i da je zdrav.

Na video snimcima na mreži čula se pucnjava i eksplozije u krugu zatvora.

Vlasti su pokušale da distanciraju događaje u zatvoru od protesta koji su u toku, dok su državni mediji ponudili oprečne izvještaje o nasilju.

Iranska državna novinska agencija IRNA, pozivajući se na jednog visokog sigurnosnog dužnosnika, objavila je u subotu da su se zatvorenici u jednom odjeljenju tukli sa zatvorskim osobljem. Zvaničnik je rekao da su zatvorenici zapalili skladište puno zatvorskih uniformi.

Zvaničnik bezbjednosti je rekao da su "izgrednici" odvojeni od ostalih zatvorenika kako bi se deeskalirao sukob.

Kasnije je tužilac iz Teherana Ali Salehi rekao da nemiri nisu povezani sa protestima koji su zahvatili zemlju nakon Aminijeve smrti.

Grupe za ljudska prava kažu da je više od 200 demonstranata ubijeno od demonstracija koje su zahvatile Iran 17. septembra, a iranske vlasti kažu da je više od dvadesetak pripadnika snaga sigurnosti također ubijeno u nemirima.

Ali objave na iranskim društvenim mrežama dovele su u pitanje izvještaje državnih medija o uzroku požara i očiglednih eksplozija u zatvoru. Bivša zatvorenica Evina i aktivistica za ljudska prava Atena Daemi rekla je u tvitu u nedjelju da se obično svi zatvorenici šalju na svoja odjeljenja, a radionice se zatvaraju do zalaska sunca.

Na snimku koji je državna televizija emitovala nakon požara vide se spaljeni zidovi i plafoni u prostoriji za koju se navodi da je gornji sprat šivaće radionice u zatvoru.

"Ovaj požar je izazvan tučom između nekih zatvorenika" u radionici za šivenje, rekao je guverner Teherana Mohsen Mansouri.

U izvještaju su korištene informacije AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG