Linkovi

Grupa za prava: 233 ubijena u Iranu, prosvjedi ulaze u peti tjedan


This still from a UGC video made available on Oct. 15, 2022, shows Iranian students chanting "Freedom" as they rally at Tehran's University of Science and Culture.
This still from a UGC video made available on Oct. 15, 2022, shows Iranian students chanting "Freedom" as they rally at Tehran's University of Science and Culture.

Prosvjednici su u subotu intenzivirali protuvladine demonstracije duž glavnih ulica i na sveučilištima u nekim gradovima diljem Irana. Promatrači ljudskih prava izvijestili su o stotinama mrtvih, uključujući djecu, dok je pokret ulazio u svoj peti tjedan.

Demonstranti su uzvikivali "Dolje diktator" na ulicama Ardabila na sjeverozapadu zemlje. Izvan sveučilišta u Kermanshahu, Rashtu i Teheranu, studenti su se okupili, sudeći po videima na društvenim mrežama. U gradu Sanandaju, žarištu prosvjeda u sjevernoj kurdskoj regiji, učenice su uzvikivale "Žena, život, sloboda", niz središnju ulicu.

Prosvjedi su izbili nakon bijesa javnosti zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini u policijskom pritvoru. Uhitila ju je iranska policija za moral u Teheranu zbog kršenja strogih pravila odijevanja Islamske Republike. Iranska vlada inzistira na tome da Amini nije bila maltretirana u policijskom pritvoru, ali njezina obitelj kaže da su na njezinom tijelu bile modrice i drugi tragovi premlaćivanja nakon što je privedena.

Najmanje 233 prosvjednika ubijeno je otkako su demonstracije zahvatile Iran 17. rujna, prema američkoj organizaciji za praćenje ljudskih prava HRANA. Grupa je rekla da je 32 među mrtvima bilo mlađe od 18 godina. Ranije je Iran Human Rights iz Osla procijenio da je ubijena 201 osoba.

Iranske vlasti odbacile su nemire kao navodnu zavjeru Zapada, bez pružanja dokaza.

Gnjev javnosti u Iranu izbio je oko Aminijeve smrti, što je navelo djevojke i žene da skinu svoje obavezne marame na ulici u znak solidarnosti. Drugi segmenti društva, uključujući naftne radnike, također su se pridružili pokretu, koji se proširio na najmanje 19 gradova, postavši jedan od najvećih izazova iranskoj teokraciji od Zelenog pokreta u zemlji 2009.

Trgovački štrajkovi nastavljeni su u subotu u ključnim gradovima diljem kurdske regije, uključujući Saqqez, Aminijev rodni grad i rodno mjesto prosvjeda, Bukan i Sanandaj.

Vlada je odgovorila brutalnim gušenjem, uhićenjem aktivista i organizatora prosvjeda, prekoravanjem iranskih slavnih osoba zbog izražavanja potpore, čak im je oduzimanjem putovnica i korištenjem bojevog streljiva, suzavca i zvučnih bombi za raspršivanje gomile, što je dovelo do smrti.

Na videu koji je široko distribuiran u subotu, vidi se kako Basij u civilu, paravojna dobrovoljna skupina, tjera ženu u automobil i ispaljuje metke u zrak usred prosvjeda u Gohardashtu, u sjevernom Iranu.

Rasprostranjeni prekidi interneta također su prosvjednicima otežali komunikaciju s vanjskim svijetom, dok su iranske vlasti pritvorile najmanje 40 novinara od početka nemira, prema Odboru za zaštitu novinara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG