Linkovi

Posrednici pozivaju Izrael i Hamas da finaliziraju mirovni sporazum


Raseljeni Palestinci pregledaju svoje šatore uništene izraelskim bombardiranjem, pored objekta UNRWA zapadno od grada Rafah, Pojas Gaze, utorak, 28. maja 2024
Raseljeni Palestinci pregledaju svoje šatore uništene izraelskim bombardiranjem, pored objekta UNRWA zapadno od grada Rafah, Pojas Gaze, utorak, 28. maja 2024

Posrednici rata u Gazi su pozvali Izrael i Hamas da finaliziraju dogovor koji je iznio američki predsjednik Joe Biden.

U zajedničkom saopćenju Katar, Sjedinjene Države i Egipat naveli su da "kao posrednici u tekućim razgovorima o osiguranju primirja u Gazi i oslobađanju talaca i zatočenika pozivaju i Hamas i Izrael da finaliziraju sporazum" na osnovu plana kojeg je iznio Bajden u petak.

Biden je rekao da će mirovni sporazum uključivati početni šestosedmični prekid vatre uz djelimično povlačenje izraelske vojske i oslobađanje nekih talaca, dok se o "trajnom prekidu neprijateljstava" pregovara preko posrednika.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je svoj stav u subotu, rekavši da se izraelski uvjeti za okončanje rata nisu promijenili: "Uništenje Hamasovih vojnih i upravljačkih sposobnosti, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu."

Dva desničarska člana njegovog kabineta, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich, zaprijetili su u subotu da će srušiti Netanyahuovu vladu ako pristane na Bidenov prijedlog.

Opozicioni lider Yair Lapid pozvao je Netanyahua da prihvati dogovor.

Porodice talaca izvršile su pritisak na Izrael i Hamas da pristanu na sporazum i ponovo su se okupile u subotu u Tel Avivu tražeći oslobađanje taoca.

Sa svoje strane, Hamas je u petak rekao da je spreman da se angažuje "pozitivno i na konstruktivan način". Ali visoki zvaničnik Mahmoud Mardawi rekao je u intervjuu za katarsku televiziju da grupa još nije dobila detalje prijedloga.

"Ne može se postići dogovor prije nego što se ispuni zahtjev za povlačenjem okupacione vojske i prekidom vatre", rekao je on.

Hamasovi uvjeti zahtijevaju prekid rata i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG