Linkovi

Biden iznio plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi


Dim nakon izraelskog bombardovanja Rafaha. (Foto: Eyad BABA / AFP)
Dim nakon izraelskog bombardovanja Rafaha. (Foto: Eyad BABA / AFP)

Predsjednik Amerike Joe Biden rekao je u petak da Hamas više nije sposoban da izvede još jedan napad velikih razmjera na Izrael, i pozvao Izraelce i Hamas da postignu dogovor o oslobađanju preostalih talaca za produženi prekid vatre.

„Ovo je zaista odlučujući trenutak”, rekao je Biden dok je govorio o sporazumu u tri faze koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

„Izrael je dao svoj prijedlog. Hamas kaže da želi prekid vatre. Ovaj dogovor je prilika da dokažu da li to zaista misle”, naveo je Biden.

Biden je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest nedjelja i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

Američki taoci bi u ovoj fazi bili pušteni, a tijela ubijenih talaca vraćena njihovim porodicama. Humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze, na 600 kamiona kojima bi svaki dan bio dozvoljen ulazak u Gazu.

Druga faza bi bila oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući muške vojnike, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

„I sve dok Hamas ispunjava svoje obaveze, privremeni prekid vatre bi, prema izraelskom prijedlogu, postao 'trajni prekid neprijateljstava'”, rekao je Biden.

Treća faza je poziv na početak velike obnove Gaze, koja se suočava sa decenijama razaranja izazvanog ratom. Ali Biden je priznao da će biti teško održavati dogovor jer postoji niz detalja o kojima treba pregovarati kako bi se prešlo iz prve faze u drugu.

Izraelska vojska u centru Rafaha širi ofanzivu

Izraelska vojska potvrdila je da njene snage djeluju u centralnim dijelovima Rafaha u sve većoj ofanzivi na grad na jugu Gaze.

Izrael je započeo kopneni napad na grad 6. maja, nakon čega je počeo egzodus od oko milion Palestinaca iz grada, a humanitarne operacije UN u toj oblasti pretrpjele su prekide.

Ipak, američki predsjednik rekao je da Izrael nije prešao crvene linije.

Vojska je saopštila da su njene trupe u centru Rafaha otkrile Hamasove raketne bacače i tunele i demontirale skladište za oružje. Nije precizirano gdje su se u centru Rafaha odvijale operacije, ali prethodne izjave i izvještaji svjedoka ukazivali su na racije u izbjegličkom kampu Sabura i drugim lokacijama u blizini centra grada.

Izrael je saopštio da je ofanziva u Rafahu od vitalnog značaja za iskorjenjivanje boraca Hamasa u kampanji njegove vojske da uništi tu grupu nakon napada na južni Izrael 7. oktobra.

Palestinci koji su pobjegli iz grada rasuli su se po južnoj i centralnoj Gazi, većina njih živi u bijednim šatorskim kampovima. Vjeruje se da je oko 300.000 ljudi ostalo u toj oblasti, od kojih su neki i dalje u centralnim urbanim dijelovima grada, rekao je zvaničnik UN, želeći da ostane anoniman.

Portparolka Norveškog savjeta za izbjeglice rekla je da je većina njih otišla u ruralna područja zapadno od grada u blizini obale.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG