Linkovi

Poruka Japana Donaldu Trumpu: Ne sklapajte dogovor sa Kinom


Donald Trump
Donald Trump

Japan, najbliži američki saveznik u Aziji, pokušava poslati poruku kandidatu za predsjednika SAD-a Donaldu Trumpu: ne pokušavajte postići nikakav dogovor s Kinom koji bi mogao poništiti godine kolektivnih napora da se obuzda Peking i riskirati krhki mir u regiji.

Tokio je posljednjih sedmica pojačao pokušaje da stupi u kontakt s ljudima bliskim Trumpu, budući da je 77-godišnjak zbog pobjeda na republikanskim predizborima u Iowi i New Hampshireu u nekim anketama postao glavni kandidat na predsjedničkim izborima u studenom.

Ova akcija - detaljno opisano u intervjuima sa šest japanskih dužnosnika, veći dio toga prethodno neobjavljen - dolazi u trenutku kada se premijer Fumio Kishida priprema za državnu posjetu SAD-u u aprilu na poziv predsjednika Joea Bidena.

Nastojanja Japana uključivala su slanje više osobe iz vladajuće stranke da se pokuša sastati s Trumpom, angažman japanskih diplomata u think tankovima i bivšim američkim zvaničnicima koji su povezani s Trumpom, rekla su tri dužnosnika.

Na vrhu popisa zabrinutosti Tokija je da bi Trump, ako se vrati na vlast, mogao tražiti neku vrstu trgovinskog ili sigurnosnog sporazuma između dvije vodeće svjetske ekonomije koji bi mogao potkopati nedavne napore Grupe sedam (G7) bogatih nacija da se suprotstave Kini, kaže šest zvaničnika, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti pitanja.

Trump, koji je 2019. postigao trgovinski sporazum s Pekingom koji je kasnije istekao, nije spomenuo nikakav potencijalni dogovor s Kinom tokom svoje kampanje za nominaciju 2024.

Japanski zvaničnici rekli su da nemaju konkretnih saznanja o Trumpovim planovima, ali su svoju zabrinutost temeljili na njegovim javnim komentarima i postupcima tokomnjegovog mandata 2017-2021, u kojem je izbjegavao neku multilateralnu suradnju, branio svoje odnose s autoritarnim vođama poput kineskog Xi Jinpinga, te neuspješno tražio nuklearni sporazum sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom.

Dva zvaničnika japanskog Ministarstva vanjskih poslova rekla su da strahuju da bi Trump mogao biti spreman oslabiti američku potporu obližnjem Tajvanu u potrazi za dogovorom s Kinom.

Trumpov pomoćnik rekao je Reutersu da u posljednje vrijeme nije bilo sastanaka između Trumpa i japanskih zvaničnika. Dalje nisu htjeli komentirati.

Upitan u intervjuu za Fox News u julu 2023. treba li SAD pomoći u odbrani Tajvana ako to znači ulazak u rat s Kinom, Trump je rekao: "Ako odgovorim na to pitanje, to će me staviti u vrlo lošu pregovaračku poziciju. Tajvan je uzeo sav naš posao s čipovima. Prije smo proizvodili vlastite čipove. Sada se proizvode u Tajvanu."

Tokio se također brine da bi Trump mogao opet udariti Japan protekcionističkim trgovinskim mjerama kao što su carine na čelik i oživjeti zahtjeve da plati više za troškove stacioniranja američkih snaga u zemlji, kaže šest japanskih zvaničnika.

Japanski pristup dio je preventivnog pristupa kako bi se shvatilo hoće li se ova pitanja vjerojatno ponovno pojaviti i kako bi se prenijela stajališta Tokija, kažu dva zvaničnika.

U priopćenju je japansko Ministarstvo vanjskih poslova reklo da "s velikim zanimanjem prati predsjedničke izbore u SAD-u", ističući pritom dvostranačku predanost SAD-u američko-japanskom savezu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG