Linkovi

SAD i Kina započele razgovore o suzbijanju proizvodnje fentanila


Delegacije SAD i Kine na sastanku u Pekingu 30. januara 2024.
Delegacije SAD i Kine na sastanku u Pekingu 30. januara 2024.

Američki i kineski zvaničnici sastali su se u utorak da razgovaraju o zajedničkim pokušajima da se zaustavi priliv fentanila u SAD, što je znak saradnje dvije svjetske sile u vrijeme dok njihove odnose uglavnom karakterišu tenzije.

Dvodnevni sastanak je bio prvi za novu radnu grupu za borbu protiv narkotika. U centru pažnje razgovora je bio fentanil, sintetički opijat koji razara Ameriku, a posebno hemijski sastojci te droge koji se proizvode u Kini.

Kineski predsjednik Ši Đinping (Xi Jinping) pristao je da ponovo pokrene saradnju u nekoliko oblasti, uključujući borbu protiv trgovine drogom, kada se sastao sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom u blizini San Franciska u novembru.

Ti sporazumi su bili mali korak ka unapređenju odnosa koje su narušile velike razmirice u brojnim oblastima, od trgovine i tehnologije do Tajvana i ljudskih prava.

SAD žele da Kina učini više da suzbije izvoz hemijskih sastojaka koji se pretvaraju u fentanil, prije svega u Meksiku, poslije čega se finalni proizvod krijumčari u Ameriku.

Kineski ministar za javnu bezbjednost Vang Šaohong izjavio je da su dvije strane vodile detaljne i pragmatične razgovore.

"Postigli smo zajedničko razumijevanje o planu za radnu grupu", rekao je na ceremoniji kojom je obilježen početak rada kinesko-američke radne grupe.

Šefica američkog tima, Džen Daskal, zamjenica savjetnika za pitanja unutrašnje bezbjednosti u Bijeloj kući, izjavila je da je Biden poslao delegaciju na visokom nivou kako bi "podvukao koliko je to pitaje važno za američku naciju."

Kina je ranije bila glavni izvoznik fentanila, a SAD su odale Pekingu priznanje zbog operacija suzbijanja te trgovine 2019. koje su dovele do "drastičnog smanjenja u zapljenama isporuka fentanila iz Kine." Sada se od Pekinga traži da zaustavi izvoz sastojaka fentanila.

Sintetički opijati su najveće ubice u najsmrtonosnijoj krizi zavisnosti od narkotika koja se ikada dogodila u Sjedinjenim Država. Više od 100.000 smrtnih slučajeva 2022. bilo je povezano sa predoziranjem narkoticima, prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti. Više od dvije trećine je uključivalo fentanil ili slične sintetičke droge.

Kina je ranije odbijala američke pozive u pomoć, kako su se odnosi dvije svjetske sile pogoršavali, i često je odgovarala da bi SAD trebalo da rješavaju svoje unutrašnje probleme i ne krive Kinu za njih.

Razgovori su formalno zamrznuti 2022, kada je Kina suspendovala saradnju u nekoliko oblasti, uključujući borbu protiv narkotika, u znak protesta zbog posjete tadašnje predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu.

Otopljavanje je počelo uoči susreta Biden-Xi u novembru 2023. Delegacija američkog Senata je forsirala pitanje fentanila tokom posjete Pekingu u oktobru i navela da su kineski zvaničnici izrazili saosjećanje zbog žrtava američke krize opijata.

Međutim, Kina je odbila da razgovara o saradnji ukoliko SAD ne ukinu sankcije uvedene Institutu za forenzičke nauke kineskog Ministarstva za javnu bezbjednost. Američki sekretarijat za trgovinu uveo je sankcije 2020, optužujući institut da je saučesnik u kršenju ljudskih prava Ujgura i drugih mahom muslimanskih etničkih grupa u provinciji Šinđijang.

SAD su tiho pristale da ukinu sankcije kako bi obezbijedile saradnju oko fentanila. Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pomenuo je "uklanjanje prepreke unilateralnih sankcija" u govoru o američko-kineskim odnosima ranije ovog mjeseca.

Portparol State Departmenta Matthew Miller je izjavio da je u pitanju "odgovarajući korak", imajući u vidu šta je Kina spremna da učini kada je riječ o krijumčarenju sastojaka od kojih se pravi fentanil.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG