Linkovi

Na stotine poplavljenih kuća. Dječak upao u rijeku


Poplave u Doboju, 14. maj 2019. (AP Photo/Eldar Emric)
Poplave u Doboju, 14. maj 2019. (AP Photo/Eldar Emric)

Obilne padavine, tokom noći, znatno su pogoršale situaciju sa poplavama u pojedinim opštinama u Bosni i Hercegovini (BiH).

Na području Federacije BiH stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizišta je proglašeno u osam opština - Sanski Most, Cazin, Ključ, Bosanska Krupa, Tešanj, Usrora, Doboj Jug i Banovići.

U Republici Srpskoj vanredne mjere odbrane od poplava proglašene su Banjaluci, Prijedoru, Tesliću, Kostajnici, Laktašima, i Čelinacu. U Banja Luci je u međuvremenu ukinuta vanredna situacija.

Poplavljena kuća u Banja Luci, 14. maj 2019. (AP Photo/Radivoje Pavicic)
Poplavljena kuća u Banja Luci, 14. maj 2019. (AP Photo/Radivoje Pavicic)

Šestogodišnji dječak je upao danas u rijeku u mjestu Begov han kod Žepča, a mnoge ekipe tragaju za njim.

„Dječak je pao u blizini svoje kuće. Majka je skočila za njim u pokušaju da ga spasi, ali neuspješno. Potraga još uvijek traje. Na terenu je i gorska služba spašavanja“, kaže za Slobodnu Evropu Vladimir Jozinović, načelnik Policijske uprave Žepče.

Mjesto nestanka dječaka koji je upao u rijeku (Fotografija preuzeta sa web stranice GSS Žepče)
Mjesto nestanka dječaka koji je upao u rijeku (Fotografija preuzeta sa web stranice GSS Žepče)

Gorska služba spašavanja Žepče navodi da je dječak u rijeku pao s bicikla danas oko podne.

Kako navodi Jozinović, postavljene su i mreže na ušće u rijeku Bosnu. U potragu se uključio i veliki broj stanovnika naselja Begov Han. Klix prenosi da je majka prevezena u bolnicu.

Mediji javljaju da je potraga za dječakom obustavljena i da će biti nastavljena sutra.

Podsjećamo, nivo rijeke Bosne u Žepču je jutros bio u porastu. Begovom Hanu poplavljena je željeznička pruga, kao i druga putna komunikacija.

Hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj jutros je nešto povoljnija nego protekle noći, rekao je portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

Danas se bilježi pad svih nivoa rijeka, kaže za N1 direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

„Rijeka Sana u Sanskom Mostu već je u padanju. To je važna stvar, pored Bosne i Usore, koje također opadaju”, kaže Solak, dodavši da će narednih dana rasti vodostaj rijeke Save, ali da to neće biti značajan problem.

Kako za Radio Slobodna Evropa navodi portparolka Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač najviše problema su napravile rijeke druge kategorije i manji potoci koji su se izlile iz svojih korita zbog čega je došlo do plavljenja stambenih objekata u ovim opštinama.

Tokom noći pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su bili u Sanskom Mostu i Usori, a bilo je i evakuacija stanovništva.

Stanje vodostaja na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH možete pratiti na ovom linku.

Doboj

U opštini Doboj Jug poplavljeno je desetine kuća. Rijeka Usora od utorka ujutro se povlači u korito i njen nivo je opao oko pola metra. Kako javlja dopisnik Radija Slobodna Evropa i bez zvaničnih procjena već je vidljivo da su na privatnim i poslovnim objektima pričinjene ogromne materijalne štete. U poplavljenom dijelu opštine nema struje i vode.

Opština Doboj Jug naredila je sinoć evakuaciju stanovništva naselja Matuzići čiji se domovi nalaze uz rijeku Usoru koja prijeti da se izlije iz korita, javljaju agencije. Stanovništvo je obaviješteno da napusti domove, a kao alternativni smještaj navedena je lokalna škola.

Doboj je ostao u redovnoj odbrani od poplava i nije bilo potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja. I jutros je stanje pod kontrolom s tendencijom pada vodostaja u gornjim tokovima Bosne, Usore i Krivaje.

Nivo Bosne u Doboju, prema posljednjem mjerenju, iznosio je 413 centimetara, što je pad od četiri centimetra u odnosu na pretposljednje mjerenje.

Doboj Jug, 14. maja 2019.
Doboj Jug, 14. maja 2019.

Teslić

Vanredno stanje proglašeno je i u opštini Teslić, odlučio je Opštinski krizni štab. Došlo je do izlijevanja svih vodenih tokova u ovoj opštini. Prekinuta je i sva putna komunikacija zbog vode, ali i zbog odrona.

U Tesliću, gdje je proglašeno vanredno stanje zbog obilnih padavina i izlivanja Usore, poplavljeno je na desetine domaćinstava u naseljima Gaj, Stenjak, Vrela, Zarkovina.

Maglaj

Poplavljene kuće u Maglaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Teška je situacija i u opštini Maglaj, desetine kuća su pod vodom, vodostaj rijeke Bosne rastao je cijele noći, a južni ulaz u grad je u potpunosti pod vodom. U ponedjeljak u 21 sat nivo Bosne na mjernom mjestu Maglaj iznosio je 510 centimetara.

U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem. Vatrogasne službe imale su više intervencija na ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija stambenih objekata.

Unsko-sanski kanton

U Bihaću je u ponedjeljak uveče održana vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK), odlučeno je da nema elementa da se u cijelom kantonu stanje prirodne nesreće zbog poplava, već je to učinjeno za opštine Bosanska Krupa i Sanski Most.

Poplave u Bihaću i Cazinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

U Sanskom Mostu raspoređeno je više od 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Na raspolaganju su tokom noći bili i pripadnici opštinske Civilne zaštite i lokalno stanovništvo. Iza građana ovog grada je teška noć, a u fokusu su bili radovi u naselju Jezero gdje je bilo najkritičnije, javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa. Za sada je situacija pod kontrolom. Prve jutrošnje informacije govore da vodostaji pritoka Sane stagniraju. Ministarstvo obrazovanja Unsko sanskog kantona donijelo je odluku o obustavi nastave u ovom kantonu.

Kada je riječ o vodostaju rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a trenutno je zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno naselje Vilenjača u Cazinu.

U Bosanskoj Krupi poplavljeno više od 40 stambenih objekata.

Bihać, naselje Gata, 14. maja 2019.
Bihać, naselje Gata, 14. maja 2019.

Čelinac

Vanredna situacija proglašena je i u Čelincu. Iz Civilne zaštite jutros su rekli Srni da je kompletan rezervni sastav Civilne zaštite Banja Luka raspoređen u Čelincu. Rijeka Vrbanja je u opadanju, a rijeka Jošavka se vratila u korito, saopćeno je iz Civilne zaštite Republike Srpske.

Poplave u Čelincu: „Čovjek ne zna više šta da radi”
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

Prijedor

Vanredno stanje proglašeno je i u Prijedoru gdje je nivo Sane u porastu i na koti je vanredne odbrane od poplava, koja iznosi 460 centimetara.

U Prijedoru je složena situacija, obzirom da vodostaj rijeke Sane raste, kaže za N1 Dušan Vranješ iz Civilne zaštite.

Kaže da je u Prijedoru poplavljeno oko 200 stambenih objekata. Na snazi je, kaže, vanredna odbrana od poplava. On očekuje da bi vodostaj Sane mogao početi opadati u toku noći.

Prijedor, 13. maj 2019.
Prijedor, 13. maj 2019.

Banja Luka

U banjalučkim mjesnim zajednicama koje se nalaze na vodotocima Vrbanje i od ušća Vrbanje u Vrbas nizvodno - Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Priječani i dalje je na snazi vanredno stanje.

Na hidroakumulaciji Bočac, sa kojima je Štab za vanredne situacije neprestano u kontaktu, vodostaj i protok je visok, tako da se može očekivati da će inetenzitet isticanja iz same hidroelektrane nizvodno, takođe, biti visok.

Vanredno stanje u Banja Luci
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

"To ne znači da će na cijelom toku Vrbasa kroz Banjaluku ili nizvodno od nje biti povećan vodotok zato što su pritoke u padu, ali, što se samog Vrbasa tiče, na izlazu iz Bočca je moguće očekivati da još raste zbog velikog priliva u samu Hidroelektranu", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poslije sjednice Štaba za vanredne situacije i potvrdio da su prijave štete na domaćinstvima evidentirane u čak 21 mjesnoj zajednici.

U poslijepodnevnim satima ukinuto je vanredno stanje u Banjaluci. Ostaje viša pripravnost Civilne zaštite, koja će pratiti stanje - posebno na područjima gdje je bilo najviše problema.

Ključ

Općina Ključ proglasila je vanredno stanje nakon što su se rijeke Sana i Sanica izlile iz svojih korita. Putevi su zatvoreni za saobraćaj, voda nije za piće, a nastava je obustavljena do daljnjeg.Zbog vanrednog stanja zatvorene su škole i vrtići u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

Poplave su pogodile i općine Tešanj i Žepče u kojima je poplavljen veći broj stambenih objekata, dok je prema, jutrošnjim informacijama Federalne uprave civilne zaštite, na području Viteza poplavljen manji broj kuća.

Blokada puteva

Zbog obilnih kiša i poplava u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine neki putevi su u potpunosti blokirani, a na nekima se saobraća izuzetno teško, saopšteno je Iz Bosanskohercegovačkog automoto saveza (BIHAMK).

U njihovom saopštenju se navodi da je zbog veće količine vode na cesti obustavljen je saobraćaj u podvožnjaku na ulazu u opštinu Žepče, kao i na regionalnim putevima Banovići - Zavidovići (u mjestu Breštica), Cazin - Gata (u mjestu Tržačka Raštela), Cazin - Stijena - Ljusina i Perkovići - Novi Šeher.

Zbog vode na cesti otežano je saobraćanje na magistralnim putevima između Prijedora – Sanskog Mosta u mjestu Čarakovo i između Jajca i Mrkonjić Grada u mjestu Jezero.

Zbog odrona i aktiviranih klizista obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Banja Luka - Prijedor u mjestu Ramići, Banja Luka - Čelinac u mjestu Marjanovac.

Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most u mjestu Žeger, kao i na nekoliko drugih regionalnih puteva.

Auto-moto klub Republike Srpske navodi da se na tom mjestu izlila rijeka Sana i da se saobraća veoma otežano, jer se voda nalazi na obe saobraćajne trake.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG