Linkovi

Poplavljene kuće u Bihaću i Prijedoru


Rijeka Vrbas, Banja Luka, 13. maj 2019.
Rijeka Vrbas, Banja Luka, 13. maj 2019.

Kiša koja pada dovela je do manjih poplava u Bihaću, gdje je došlo do plavljenja šest kuća, javlja Federalna uprava civilne zaštite. Na području Prijedora jučer je poplavljeno oko 200 stambenih objekata.

Na području Cazina došlo je do prekida saobraćaja na nekoliko dionica.

Povećanje vodostaja Une i Sane koje teku kroz Krajinu očekuje se u narednim danima, dok se maksimalni vodostaj očekuje u srijedu, 15. maja.

Za razliku od Une, manje padavina očekuje na slivu rijeke Bosne. Jutrošnje informacije govore da je vodostaj na rijeci Savi u opadanju, dok je u Bosanskom Brodu i Bosanskom Šamcu proglašeno pripremno stanje.

U Zeničko-dobojskom kantonu normalan je vodostaj svih rijeka, dok se u Srednjebosanskom kantonu bilježi blagi porast vodostaja svih rijeka.

Prijedor, 12. maj 2019. (Fotografija preuzeta sa web stranice grada Prijedor)
Prijedor, 12. maj 2019. (Fotografija preuzeta sa web stranice grada Prijedor)

U Prijedoru je proglašen prvi stepen odbrane od poplava. Jučer je na području Prijedora došlo do zaplavljivanja oko 200 stambenih objekata.

Prema današnjim informacijama, voda se povukla iz godtovo svih naselja poplavljenih u Prijedoru.

Iz Civiline zaštite upozoravaju stanovništvo da bude u stanju pripravnosti jer su vodostaji rijeka Sana i Una u porastu i očekuje se da bi narednih dana Sana mogla da napravi nove probleme na području grada Prijedora.

Kišno vrijeme u Banja Luci, 13. maj 2019.
Kišno vrijeme u Banja Luci, 13. maj 2019.

Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, uprkos obilnim padavinama, svi veći vodotookovi na području Banje Luke su u svojim koritima i ispod granice redovne odbrane od poplava.

Osim manjih i sporadičnih problema, zasad nije došlo do ugrožavanja imovine i domaćinstava.

Agencija Srna prenosi izjavu direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mileta Međeda koji kaže da ne očekuje da će u RS doći do većih poplava.

Očekuje se da će kiša padati cijele sedmice.

XS
SM
MD
LG