Linkovi

BiH: Moguće izlijevanje Une, Sane i Bosne


Busovača nakon poplava
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:19 0:00

Busovača nakon poplava u februaru 2019.

Intenzivnije padavine koje se očekuju u narednom periodu, od 12. do 17. maja, uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

Tim povodom je u petak održan sastanak u Agenciji za vodno područje rijeke Save, a na inicijativu Federalne uprave civilne zaštite.

Na osnovu podataka o vodostaju, prognozi vremena za naredna četiri dana te prognozi padavina i vodostaja koji se prate svakodnevno, ustanovljeno je kako se očekuje povećanje vodostaja na svim rijekama u vodnom području rijeke Save u FBiH.

"Sugerišemo na povećan oprez stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štetu ukoliko dođe do izlijevanja rijeka", poručuju iz Agencije za vodno područje Save.

Prema podacima agencije, najveće povećanje vodostaja očekuje se na području Unsko-sanskog kantona te srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne s mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama.

"S obzirom na krakter prognozirane pojave, opasnost od izlijevanja iz korita prije svega se odnosi na sliv rijeka Une i Sane, glavne tokove i pritoke, gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča te bujičarski vodotoci. Vrh vodnih valova prognozira se u ponedjeljak, 13. maja, za rijeku Unu te utorak, 14. maja, za rijeku Sanu i Bosnu", navode iz Agencije.

Na današnjem sastanku istaknuto je i kako je, prema prognozama, situacija bolja danas nego prije dva dana.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić istakao je kako se prognoze stalno mijenjaju te kako nadležne insitutcije detaljno prate situaciju.

XS
SM
MD
LG