Linkovi

Obilne padavine narednih dana, moguće poplave


A Slovenian Civil Protection rescue worker saves a dog during heavy floods in the village of Prud, Bosnia-Herzegovina, May 20, 2014.
A Slovenian Civil Protection rescue worker saves a dog during heavy floods in the village of Prud, Bosnia-Herzegovina, May 20, 2014.

Meteorolozi u Bosni i Hercegovini upozoravaju na obilne padavine od nedjelje 12. maja do utorka 14. maja, koje bi mogle biti intenzivne poput onih iz 2014. godine kada su zabilježene višemilionske štete.

Poslije 15. maja očekuje se postepeno poboljšavanje vremenskih prilika, ali će sve do 18. maja biti potencijala za slabije pljuskove. U drugoj polovini maja očekuje se intenzivniji rast temperatura zraka, tvrde meteorolozi.

Zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, tačnije u periodu od 12. do 16. maja, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) inicirala je sastanak koji će se održati 10. maja i na kojem će, osim predstavnika FUCZ-a, prisustvovati i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za geologiju (FZZG).

Sastanak je organizovan da bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagovalo u slučaju obilnijih padavina i eventualno poplava.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG