Linkovi

Ponovno puštanje u rad elektrana na fosilna goriva u Njemačkoj


Energija koja se dobija obnovljivih izvora i fosilnih goriva u Njemačkoj. 
Energija koja se dobija obnovljivih izvora i fosilnih goriva u Njemačkoj. 

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u subotu da je odluka Njemačke da ponovo pokrene elektrane na ugalj i naftu zbog nedostatka prirodnog gasa privremena, i da vlada ne odustaje od borbe protiv klimatskih promjena.

On je izrazio žaljenje zbog odluke zemlje da ponovo pokrene 16 elektrana koje koriste fosilna goriva i da produži radne dozvole za još 11 takvih elektrana, zbog mogućnosti daljeg smanjenje dotoka ruskog gasa usled rata u Ukrajini.

"To što zbog ruskog napada na Ukrajinu moramo da privremeno koristimo neke elektrane koje smo već ugasili ostavlja gorak ukus. Ali to je na vrlo kratak period. Hoćemo da uradimo sve što možemo u borbi protiv klimatske krize", rekao je Scholz.

Njemački aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da bi vlada mogla da učini mnogo više, na primjer da uvede opšte ograničenje brzine u saobraćaju i ograniči domaće avionske letove.

Scholz i njemački ministar za energetiku Robert Habeck odbacuju produžavanje rada tri preostale nuklearne elektrane nakon ove godine, smatrajući da to ne bi uticalo na zadovoljavanje energetskih potreba Njemačke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG