Linkovi

Pompeo: "Značajni dokazi" da je koronavirus potekao iz kineske laboratorije


Američki državni sekrettar Mike Pompeo ( Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool)
Američki državni sekrettar Mike Pompeo ( Foto: AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u nedjelju da postoje "značajni dokazi" da je novi koronavirus potekao iz jedine kineske laboratorije.

"Postoje značajni dokazi da je ovo došlo iz laboratorije u Wuhanu", rekao je Pompeo televiziji ABC o virusu koji se pojavio prošle godine u Kini i odnio više od 240 hiljada života širom svijeta, među kojima najmanje 67 hiljada u SAD.

Pompeo je zatim iznio suprostavljene izjave o porijeklu virusa.

"Najbolji eksperti do sada smatraju da je vještački proizveden. Nemam razloga da u to ne vjerujem u ovom trenutku".

Međutim, nakon što je novinar podsetio da to nije zaključak američkih obavještajnih agencija, državni sekretar je rekao: "Vidio sam šta su kazale obavještajne agencije. Nemam razloga da vjerujem da su pogriješili".

State Department nije odgovorio na zahtjev da pojasni Pompeove izjave, prenijela je agencija Reuters.

U saopštenju kancelarije direktora Nacionalnih obavještajnih službi, koje je objavljeno u četvrtak, navodi se da su obavještajne službe "saglasne sa širokim naučnim konsenzusom da koronavirus nije vještački proizveden niti genetski modifikovan, ali da se još ispituje da li je rezultat nesreće u kineskoj laboratoriji.

Američki zvaničnici, upoznati sa obavještajnim podacima i analizama, nedjeljama govore da ne vjeruju da su kineski naučnici proizveli koronavirus u vladinoj laboratoriji za biološko oružje i da je odatle zatim procurio, prenosi Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG