Linkovi

Venecuela: Kraj Madura ili odbačeni pokušaj državnog udara?


Juan Guaido sa vojnicima u blizini vazduhoplovne baze La Carlota kod glavnog grada Caracas, 30. april 2019.
Juan Guaido sa vojnicima u blizini vazduhoplovne baze La Carlota kod glavnog grada Caracas, 30. april 2019.

Juan Guaido, lider venecuelanske opozicije, izjavio je da je započela, kako se izrazio, završna faza smjene aktuelnog predsednika Nicolasa Madura.

Guaido je pozvao građane i vojsku da ga podrže u okončanju, kako je označio, Madurove uzurpacije.

Izveštači Reutersa javili su da su bezbjednosne snage lojalne predsjedniku Maduru ispalile suzavac na Guaida i sedamdesetak, kako su javili, mladih naoružanih uniformisanih ljudi, ispred vazduhoplovne baze La Carlota u prijestolnici Caracasu. Takođe, prema informacijama Reutersa stotine civila su se pridružile toj grupi.

Guaida, u videu objavljenom na svom Twitteru nalogu, pratili su muškarci u vojnoj uniformi i opozicioni političar Leopoldo Lopez, koji je od 2017. godine bio u kućnom pritvoru.

"Nacionalne oružane snage su donijele ispravnu odluku i računaju na podršku venezuelanskog naroda", rekao je Guaido.

Međutim, dva sata pošto se Guaido oglasio nisu zabilježene nikakve vojne aktivnosti. Venecuelanske vlasti su u međuvremnu odbacile navode Guaida i njegovih pristalica o ustanku.

"Odbacujemo pokušaje državnog udara čiji je cilj da preplave zemlju nasiljem", izjavio je venecualeanski ministar odbrane Vladimir Padrino.

“Venecuelanske oružane snage ostaju čvrsto u odbrani Ustava i legitimnih vlasti. Vojne jedinice su na redovnim položajima u kasarnama i bazama. Potez koji je povukao Guaido pokušavši da ubijedi vojsku da se suprotstavi Maduru bio je glup pokušaj. Može se smatrati dokazom da mu nedostaje podrška koju tvrdi da ima. Vlasti, koje su mu već oduzele poslanički imunitet, mogle bi se ohrabriti da pokrenu mnogobrojne istrage protiv njega ida ga uhapse”, rekao je Padrino.

Venecuelanski ministar za informisanje objavio je na društvenoj mreži Twitter da se vlada suočava sa malom grupom, kako se izrazio, vojnih izdajnika koji nastoje da izvedu državni udar.

Sjedinjene Države spadaju u 50 zemalja koje priznaju Guaida kao predsjednika Venecuele i toj zemlji su uvele sankcije u pokušaju zbacivanja Nicolasa Madura.

“Donald Trump, predsjednik Sjedinjenih Država, je informisan i prati trenutnu situaciju”, objavila je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders. Bijela kuća međutim nije željela da komentariše da li je američka administracija konsultovana i da li je unaprijed znala za Guaidove planove.

Jedan neimenovani bivši američki zvaničnik izjavio je da je nejasno hoće li Guaidovi napori uticati na širenje ustanka protiv Madura, primjetivši istovremno da se čini da je cilj njegovog posljednjeg poteza bio stvaranje zamajca za proteste koji bi se pretvorili u potencijalnu prekretnicu u borbi protiv aktuelnih venecuelanskih vlasti.

Huan Guaido, opozicioni lider i predsjednik Narodne skupštine Venecuele pod kontrolom opozicije, pozivajući se na Ustav, u januaru je objavio da preuzima privremeno predsjedništvo tvrdeći da je Madurov reizbor 2018. godine bio nelegitiman.

Međutim, Nicolas Maduro je zadržao kontrolu nad većinom državnih institucija i uživa lojalnost visokih vojnih oficira. Guaida je označio marionetom pod američkom zaštitom koja pokušava da ga zbaci pučom.

Vlada je uhapsila njegovog glavnog pomoćnika, oduzela Guaidu poslanički imunitet i pokrenula više istraga protiv njega. Takođe, zabranjeno mu je da napuša zemlju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG