Linkovi

Venecuela: Maduro i Guaido pozvali svoje pristalice na ulice


Opponents to Venezuela's President Nicolas Maduro throw stones at soldiers loyal to the president inside La Carlota airbase in Caracas, Venezuela, Tuesday, April 30, 2019.
Opponents to Venezuela's President Nicolas Maduro throw stones at soldiers loyal to the president inside La Carlota airbase in Caracas, Venezuela, Tuesday, April 30, 2019.

Osporavani predsednik Venecuele Nicolas Maduro tvrdi da je porazio, kako je rekao “pokušaj puča” od strane opozicionog lidera Juana Guaida, prenosi BBC

Desetine narodnih gardista stajalo je na strani opozicije u sukobima u utorak u kojima je povrijeđeno više od 100 ljudi.

Međutim, u televizijskom obraćanju, predsjednik Maduro je rekao da Guaido nije uspio da okrene vojsku protiv njega.

Maduro je, okružen vojnim komandantima, optužio demonstrante za "ozbiljne zločine" i obećao da to "neće proći nekažnjeno".

Guaido, sa druge strane, insistira da je Maduro izgubio kontrolu nad oružanim snagama. Lider opozicije pozvao je svoje pristalice da ponovo izađu na ulice Venecuele u srijedu 1. maja.

Guaido, koji predsjedava Nacionalnim kongresom, u januaru se pozvao na Ustav i samoproglasio za prelaznog predsjednika, uz obrazloženje da je Madurov reizbor 2018. bio nelegitiman.

Oko 50 država, uključujući i Sjedinjene Države su priznale Guaida kao prelaznog predsjednika Venecuele.

Maduro ima podršku Rusije i Kine, kao i nekoliko latinoameričkih država. I Maduro je pozvao svoje pristalice da 1. maja izađu na ulice.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG