Linkovi

Pompeo sa Lavrovom u Sočiju - pokušaj poboljšanja odnosa dvije sile


Rukovanje prije razgovora: Mike Pompeo i Sergej Lavrov (Foto: AP/Pavel Golovkin)
Rukovanje prije razgovora: Mike Pompeo i Sergej Lavrov (Foto: AP/Pavel Golovkin)

SAD i Rusija potvrdile su da žele da rade na poboljšanju svojih narušenih odnosa, tokom susreta američkog državnog sekretara Mikea Pompea i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova u Sočiju.

Međutim, nisu postigli saglasnost o temama poput Irana i Venecuele, a Pompeo je takođe poručio da Washington neće tolerisati bilo kakvo rusko miješanje u američke predsedničke izbore 2020.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izrazio je nadu da će se odnosi Washingtona i Moskve, zahvaljujući dobroj volji, koju su pokazale obje strane, stabilizovati i dodao da je to u interesu cijelog sveta. Kako je rekao Lavrovu, Amerika i Rusija se možda ne slažu o svemu, ali imaju prostora za saradnju.

“Ovdje sam danas zato što je predsjednik Trump posvećen unaprijeđenju američko-ruskih odnosa. Kao što ste rekli - imamo razlike u gledištima i svaka zemlja štiti svoje interese. Ali ne moramo da budemo suparnici u svakom pitanju i nadam se da ćemo pronaći mjesta, gdje nam se interesi preklapaju i da ćemo početi da gradimo snažne odnose, bar u tim konkretnim sferama”.

Kao oblasti u kojima je moguća i potrebna saradnja Washingtona i Moskve, Pompeo je pomenuo borbu protiv terorizma, neširenje nuklearnog oružja i sprječavanje regionalnih sukoba.

"Razumijemo da su se na obje strane nagomilale sumnje i predrasude. Međutim, niko nema koristi od toga. Naprotiv, ta uzajamna gorčina samo povećava bezbjednosne rizike za vas i nas, i izaziva uznemirenje u cijeloj međunarodnoj zajednici”.

Lavrov je dodao da se nada konstruktivnijem dijalogu Moskve i Washingtona poslije objavljivanja Muellervog izveštaja. Međutim, na konferenciji za novinare, Pompeo je izjavio da je svom sagovorniku preneo da Amerika neće tolerisati reprizu miješanja u njene izbore.

“Jasno sam stavio na znanje ministru Lavrovu, kao što smo jasno govorili i proteklih mjeseci, da je miješanje u američke izbore neprihvatljivo. Ako se Rusi time budu bavili 2020., naši odnosi će biti u još gorem stanju nego ranije. Rekao sam mu da mi to ne bismo tolerisali”.

Pošto su predstavnici EU u ponedeljak pozvali SAD i Iran da izbjegnu dalju eskalaciju tenzija, Pompeo je u Sočiju izjavio da SAD ne žele vojnu akciju protiv Teherana, ali da će odgovoriti “u slučaju pretnje američkim interesima”.

Lavrov je ocijenio da je greška što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i kritikovao je američke sankcije zemljama koje posluju sa Iranom.

Pompeo je pozvao Rusiju da okonča podršku predsjedniku Venecuele Nicolasu Maduru, dok je Lavrov odgovorio da Rusija vjeruje da narod Venecuele treba da sam bira svoju budućnost.

Američki državni sekretar je takođe pozvao Rusiju da oslobodi zarobljene ukrajinske mornare i postigne mir sa Ukrajinom.

XS
SM
MD
LG