Linkovi

Pompeo traži 'put naprijed' sa Rusijom


Mike Pompeo
Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo je izjavio uoči razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u utorak da SAD moraju "naći put naprijed" u odnosima sa Rusijom.

Pompeo je to naveo na Twitteru uoči pregovora sa Putinom i šefom diplomatije Rusije, Sergejom Lavrovim u ruskom crnomorskom odmaralištu Soči.

To je Pompeova prva posjeta Rusiji od kada je na mjestu državnog sekretara SAD.

Njegovi razgovori sa Putinom biće prva posjeta zvaničnika dvije zemlje na tako visokom nivou od prošlogodišnjeg summita američkog predsednika Donlada Trumpa sa Putinom, jula 2018. u Helsinkiju.

Očekuje se da će se Putin sa Pompeom susresti nakon razgovora američkog državnog sekretara sa Sergejom Lavrovim ministrom vanjskih poslova.

Razgovori se dogđajaju u momentu tenzija dvije strane po mnogim globalnim pitanjima.

U tweetu je Pompeo rekao da će na susretu u Sočiju "naglasiti više važnih tema" dodajući: "O nekim pitanjima se možemo saglasiti, o drugima se ne moramo saglasiti, ali je u našem nacionalnom interesu, i naša odgovornost da nađemo put naprijed".

Kako je saopštio State Department, njegova agenda na sastancima u Sočiju će uključiti, kontrolu naoružanja, krizu u Venecueli, sukobe u Ukrajini i Siriji, kao i tenzije sa Iranom.

Po svim ovim pitanjima Moskva i Vašington su na suprotnim stranama

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG