Linkovi

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD: Sankcijama želimo naštetiti Iranu, a ne našim prijateljima


John Bolton
John Bolton

Savjetnik za nacionalnu bezbednost SAD, John Bolton, rekao je da Trumpova administracija želi da sankcije na iranski izvoz treba da obuzdaju Teheran, a ne da naude zemljama koje zavise od iranske nafte.

Sjedinjene Države se pripremaju da uvedu nove sankcije iranskoj naftnoj industriji, nakon što se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i drugih svjetskih velikih sila ranije ove godine, ali i razmišljaju da ponude rezervna rješenja nekim zemljama koje zavise od snabdijevanja iz Irana.

"Želimo da postignemo maksimalni pritisak, ali ne želimo na naštetimo prijateljima i saveznicima", rekao je Bolton.

Pomirljiv ton

Bolton je rekao da administracija razumije da jedan broj zemalja, od kojih su neke geografski blizu Irana, koje je posjetio prošle nedjelje, i druge možda neće biti u mogućnosti da svim, do nule, umanje uvoz iz Irana. Ton Boltona, poznatog po čvrstom stavu prema Iranu i zalaganjima da se izvoz sirove nafte svede na nulu, bio je pomirljiviji kada je govorio o sankcijama.

Bolton je rekao da se posljedice već mogu vidjeti u Iranu, uključujući i kolaps riala, iranske valute.

"Mislim da je važno da se ne opuštamo tokom naših napora", rekao je.

U predsjedničkom memorandumu upućenom državnom sekretaru i sekretarima za finansije i energiju, Trump je rekao da je smatra da postoji dovoljno nafte i naftnih derivata koje bi omogućile smanjivanje isporuka iz Islamske Republike.

U skladu sa zakonom, predsjednik SAD mora periodično da daje ocjene po pitanju toga da li ima dovoljno potrepština na tržištu iz neiranskih izvora za zemlje koje su znajačajno srezale porudžbine iz Irana.

Sankcije se obnavljaju uskoro

Obnovljene sankcije admnistracije prema Iranu stupaju na snagu 5. novembra. Po zakonu SAD, Washington će sankcionisati finansijske institucije strane zemlje koja nije značajno umanjila svoje nabavke nafte i naftnih derivata iz Irana.

Svrha zakona, koji je stupio na snagu tokom Obamine administracije, bila je da izvrši pritisak na Iran da umanji svoj nuklearni program kroz prisiljavanje glavnih kupaca iranske nafte da ograniče svoje porudžbine.

Tri od pet najvećih kupaca iranske sirove nafte - Kina, Indija i Turska - opirali su se pozivima Washingtona da okončaju svoje narudžbine.

Ove nedjelje Južna Koreja zatražila je od državnog sekretara SAD "maksimalnu fleksibilnost" po pitanju svog zahteva da kompanije koje posluju u Iranu budu izuzete od sankcija. Druge zemlje, uključujući Irak i Avganistan, zavise više od uvoza iz Irana.

Administracija je rekla da će razmatrati svaki slučaj zasebno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG