Linkovi

Pompeo: Članice NATO da budu spremne da se suoče sa prijetnjama


Američki državni sekretar Mike i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na ministarskom sastanku NATO u Washingtonu.
Američki državni sekretar Mike i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na ministarskom sastanku NATO u Washingtonu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je članice NATO-a da budu spremne da se suoče sa nizom prijetnji, među kojima su ruska agresija, kineska tehnološka strategija i nekontrolisana migracija.

Pompeo je govorio na početku sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a u Washingtonu, koji je obilježava 70 godina od osnivanja Alijanse.

"I naši saveznici moraju biti spremni da se suoče sa prijetnjama, bilo da je riječ o agresiji Rusije, nekontrolisanoj migraciji, cyber napadima, prijetnjama po energetsku bezbjednost. Kineska tenhnološka strategija koja uključuje i 5G mrežu dovodi u opasnost naš sistem vrijednosti i kolektivnu bezbjednost. Budite uvjereni da su ovo stvarni izazovi i ovo nije trenutak za izgovore poput onih da 'građani ne podržavaju veća izdvajanja za odbranu'. Svaka zemlja mora to da reši sa svojim narodom, a mi kao lideri imamo obavezu da im objasnimo da su ti resursi važni kako bismo očuvali ne samo naše zemlje, već i snagu alijanse”, rekao je Pompeo.

Američki državni sekretar Mike Pompeo i makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov na ministarskom sastanku NATO-a u Washingtonu
Američki državni sekretar Mike Pompeo i makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov na ministarskom sastanku NATO-a u Washingtonu

​Ministri su na prvoj sesiji raspravljali o načinima da se spriječe potezi Rusije, uključujući i u Crnom moru gdje je prošle godine zaplijenila tri broda ukrajinske mornarice.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare u State Departmentu, gdje se održava ministarski sastanak, zatražio od Moskve da vrati brodove i oslobodi posadu.

"Usaglasili smo paket mjera, u okviru kojih ćemo pojačati podršku Ukrajini i Gruziji, u oblastima kao što su obuka pomorskih snaga i obalskih straža, održavanje vježbi i razmjena informacija. Jedna od pomorskih floti NATO-a patrolira Crnim morem, a danas učestvuje u vježbi sa ukrajinskim i gruzijskim brodovima. Tako da ćemo i dalje biti prisutni u tom ključnom regionu", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je istakao da su Gruzija i Ukrajina nezavisne i suverene države koje imaju pravo da biraju svoj put.

"Sama ideja da je apliciranje Gruzije i Ukrajine za članstvo u NATO-u provociranje Rusije je jako, jako opasna. To znači da Rusija može da odlučuje šta njeni susjedi smeju ili ne smiju da rade, i da prihvatamo svjetski poredak u kojem sile odlučuju umjesto svojih susjeda. Dolazim iz Norveške, male zemlje, i jako mi je drago što, kad smo se priključivali NATO-u 1949. Velika Britanija i SAD nisu prihvatale da Sovjetski savez odluči o putu Norveške", rekao je Stoltenberg.

Generalno sekretar Alijanse izneo je i tvrdnju da proširenje NATO-a ne ugrožava Rusiju.

"NATO se uvijek graničio sa Sovjetskim savezom i Rusijom. Proširenje ne znači da se NATO pomjera ka istoku. Zapravo su centralno i istočnoevropske zemlje, kroz demokratski proces, odlučile da se priključe Alijansi i te odluke moramo da poštujemo. A ne da ih posmatramo kao provokaciju i nešto što se velikom susjedu ne dopada", rekao je Stoltenberg.

Takođe je ponovio da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987. godine i da je to deo "njenog destabilizujućeg ponašanja".

Washington je najavio da će se povući iz sporazuma ovog ljeta, ako Moskva ne prestane sa kršenjem sporazuma.

"Nećemo raditi isto što i Rusija. Bićemo umjereni i koordinisani i nemamo nameru da u Evropi rasporedimo nuklearne projektile koji se ispaljuju sa zemlje" , istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar ponovo je poručio i da bi NATO članice trebalo više da izdavajaju za odbranu.

"Sve članice NATO-a obavezale su da će ulagati više u odbranu i očekujem od svih saveznika, uključujući i Njemačku da ispune to obećanje", naglasio je prvi čovjek Alijanse.

Stoltenberg je rekao i da će se na marginama sastanka razgovarati o sporu Turske i SAD, zbog planova Ankare da kupi raketni odbrambeni sistem S-400 od Rusije što bi, prema upozorenju Washingtona, moglo da ugrozi bezbjednost američkih letjelica F-35.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG