Linkovi

Poljska: Raketa ruske proizvodnje pogodila našu teritoriju; Biden: Malo vjerovatno da su je Rusi ispalili 


Šteta pričinjena nakon eksplozije u selu Pševodov, na istoku Poljske. (Foto: via REUTERS)
Šteta pričinjena nakon eksplozije u selu Pševodov, na istoku Poljske. (Foto: via REUTERS)

Raketa ruske proizvodnje pala je na selo Pševodovo na istoku Poljske, blizu granice sa Ukrajinom, saopštilo je u utorak veče poljsko Ministarstvo inostranih poslova, prenosi agencija Reuters.

U saopštenju se navodi da su u eksploziji poginule dvije osobe i da je ministar Zbignjev Rau pozvao ruskog ambasadora na razgovor i "zatražio hitno detaljno razjašnjenje" incidenta.

Pševodovo je oko 6 kilometara udaljeno od granice sa Ukrajinom, a mediji prenose da je pogođen objekat za sušenje žita.

Američki predsjednik Joe Biden se obratio novinarima nakon što su lideri G7 i NATO, okupljeni na samitu G20 na indonežanskom ostrvu Bali, održali vanredni sastanak u srijedu posle eksplozije koju je, prema navodima poljskih i ukrajinskih vlasti, izazvala raketa ruske proizvodnje.

Na pitanje o tvrdnjama da je eksplozija povezana sa Rusijom, Biden je odgovorio: "Postoje preliminarne informacije koje to osporavaju. Ne želim to da kažem dok ne završimo istragu, ali je malo vjerovatno po putanji da je ispaljena iz Rusije. Vidjećemo".

Vanredni sastanak lidera G7, EU, Španije i Holandije na indonežanskom ostrvu Bali. (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Vanredni sastanak lidera G7, EU, Španije i Holandije na indonežanskom ostrvu Bali. (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da je Poljska odlučila da poveća nadzor svog vazdušnog prostora i potvrdio da Varšava proučava mogućnost da zatraži konstultacije u okviru člana 4. NATO ugovora.

Prema tom članu, članice će se konsultovati kad god je, prema mišljenju bilo koje od njih, ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnosti ili bezbjednost bilo koje strane potpisnice ugovora.

Poljski predsjednik Andžej Duda rekao je novinarima da Poljska nema konkretne dokaze o tome ko je ispalio raketu.

"Najvjerovatnije je riječ o raketi ruske proizvodnje, ali u ovom trenutku to se i dalje istražuje", rekao je Duda i dodao da će Poljska vjerovatno zatražiti konsultacije u okviru člana 4.

Portparol poljske vlade Pjotr Maler prethodno je saopštio da zemlja povećava pripravnost nekih vojnih jedinica.

Iz Pentagona je ranije saopšteno da za sada ne može da potvrdi da su ruske rakete pale na poljsku teritoriju.

Iz State Departmenta je saopšteno da su vijesti iz Poljske "veoma zabrinjavajuće" i da će SAD utvrditi šta se dogodilo i koji će biti naredni koraci.

Rusko ministarstvo odbrane ustvrdilo je da su saopštenja poljskih medija i zvaničnika da su ruske rakete pogodile poljsku teritoriju "namjerna provokacija čiji cilj je eskalacija situacije" i da nisu izvedeni napadi ruskim oružjem na mete blizu ukrajinsko-poljske granice, prenose ruski mediji.

Konsultacije NATO članica

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvitovao je da je sa poljskim predsjednikom razgovarao o eksploziji na istoku zemlje.

"Uputio sam mu saučešće zbog gubitka života. NATO prati situaciju i saveznici se konsultuju. Važno je da se utvrde sve činjenice", naveo je Stoltenberg, koji je također razgovarao sa američkim predsjednikom.

Neimenovani NATO zvaničnik rekao je Glasu Amerike da je Alijansa upoznata sa izvještajima da su ruske rakete pogodile Poljsku, ali da još ne može da ih potvrdi.

"Ispitujemo te izvještaje i blisko sarađujemo sa našim saveznikom Poljskom", naveo je zvaničnik.

Rojters prenosi, pozivajući se na neimenovane evropske diplomate, da će se ambasadori NATO sastati u srijedu na zahtjev Poljske.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG