Linkovi

Poljska počela izgradnju zida na granici sa Bjelorusijom


Izgradnja zida na poljsko-bjeloruskoj granici.
Izgradnja zida na poljsko-bjeloruskoj granici.

Poljska je počela izgradnju zida na istočnoj granici sa Bjelorusijom kako bi spriječila ilegalni ulazak migranata i izbjeglica na teritoriju EU.

Metalni zid visine 5,5 metara, sa bodljikavom žicom na vrhu, koštaće više od 350 miliona eura i protezaće se duž 180 kilometara kopnenog dijela granice sa Bjelorusijom, koju čini i reka Bug.

Dvije građevinske kompanije gradiće zid danonoćno, a radovi bi trebalo da budu završeni do juna.

Poljska je počela izgradnju zida u vrijeme kada evropske države diskutuju o jačanju zaštite spoljnih granica i o propisima za vraćanje u zemlje porijekla migranata i izbjeglica koji nemaju dozvolu za ostanak u EU.

Kritičari navode da zid neće zaustaviti ljude, kao i da će nanijeti štetu Bjalovješkoj šumi, jednoj od posljednjih netaknutih šuma u Evropi.

Dolazak hiljada izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike na šumovitu granicu Poljske i Litvanije sa Bjelorusijom počeo je ljetos i doveo do sukoba sa poljskim stražarima.

Poljska je potom na granicu sa Bjelorusijom postavila žilet-žicu i povećala broj stražara.

EU je optužila Bjelorusiju da je namjerno slala migrante na granicu sa ciljem destablizacije tog bloka, sveteći se za sankcije uvedene bjeloruskim zvaničnicima zbog represije nad protivnicima vlasti poslije predsjedničkih izbora u augustu 2020. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG