Linkovi

Poljska upotrijebila vodene topove protiv migranata


Poljske snage upotrijebile su vodene topove na granici sa Bjelorusijom poslije sukoba sa migrantima (Foto: Leonid Shcheglov/BelTA, AP), 16. novembar 2021.
Poljske snage upotrijebile su vodene topove na granici sa Bjelorusijom poslije sukoba sa migrantima (Foto: Leonid Shcheglov/BelTA, AP), 16. novembar 2021.

Poljske bezbjednosne snage upotrijebile su vodene topove protiv migranata koji su ih gađala kamenicama na granici sa Bjelorusijom, gdje hiljade pokušavaju da uđu u Evropsku uniju, pokazuju video snimci koje su vlasti objavile u utorak.

Evropska unija je zbog nove krize pripremila dodatne sankcije protiv Bjelorusije, koju optužuje da pokušava da destabilizuje uniju podsticanjem migranata da nelegalno pređu granicu.

Na snimcima, koje su objavili portparol poljske vlade i Ministarstvo odbrane, vidi se eskalacija krize na granici gdje se prošle nedjelje, na bjeloruskoj strani, okupio veliki broj migranata.

"Pažnja, pažnja, ako ne budete poštovali naređenja, protiv vas će biti upotrijebljena sila", čuje se na snimku poruka preko razglasa upućena migrantima koji su bacali objekte na poljske snage.

Kriza na granici Poljske i Belorusije.
Kriza na granici Poljske i Belorusije.

Migranti su gađali poljske vojnike bocama i cjepanicama i pokušavali da štapovima probiju ogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je jedan policajac teže povrijeđen nakon što ga je pogodio objekat bačen preko granice i da se nalazi u bolnici sa mogućom frakturom lobanje.

Poljsko ministarstvo odbrane tvitovalo je da su bjeloruske vlasti dale migrantima šok bombe da bi gađali poljske vojnike i graničare.

Evropska unija optužuje Minsk da ohrabruje migrante da pređu granicu u znak odmazde za sankcije uvedene režimu predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog obračuna sa demonstrantima poslije spornih predsjedničkih izbora prošle godine.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je duboko zabrinut zbog toga što Bjelorusija ugrožava živote ranjivih migranata.

Bjelorusija, bliska saveznica Rusije, saopštila je da su optužbe da je izazvala krizu na granici "apsurdne". Lukašenko je u utorak o situaciji razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenijela je bjeloruska novinska agencija Belta.

Poljske vlasti saopštile su da su informisane o telefonskom razgovoru Lukašenka i njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak, o pomoći migrantima na granici.

Portparol poljske vlade rekao je i da Varšava razmatra da li da pokrene formalne konsultacije o krizi sa NATO saveznicima.

"Pripremamo se za pesimističan ishod - da bi ovaj konflikt mogao da potraje mesecima", naglasio je Pjotr Muler na konferenciji za novinare.

Prema poljskim vlastima, više od 20.000 pripadnika policije, pogranične službe i vojske obezbjeđuje dio granice gdje su se okupili migranti, blizu poljskog grada Kuznica.

U tom području se nalazi oko 4.000 migranata, a mnogi kažu da im bjeloruske vlasti ne dozvoljavaju da se vrate u Minsk.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG