Linkovi

Farmeri u SAD se bore sa kišom i posljedicama Trumpove politike


Poljoprivrednica iz Ilinoisa Megan Dvajer
Poljoprivrednica iz Ilinoisa Megan Dvajer

Na američkom srednjem zapadu je ove godine palo toliko kiše da je oboren rekord u količini padavina u cijeloj Americi. Poljoprivrednici se bore sa poplavama i lošim uslovima sjetve, a veliki problem su i gubici uzrokovani trgovinskim ratom sa Kinom.

Zbog kiše, ova sezona sjetve je jedna od najlošijih koje je doživjela Megan Dvajer, poljoprivrednica iz Ilinoisa.

“U idealnim uslovima bismo već bili gotovi sa sjetvom kukuruza i dobrim dijelom bismo završili sa pasuljem, a ovako smo zasadili samo 5 odsto od onoga što smo planirali”.

A boljitak se ni ne nazire. Zaključno sa krajem maja, farmeri u Ilinoisu su zasadili samo 35 odsto planiranog, što je dramatičan pad u odnosu na 95 odsto u istom periodu prošle godine.

Megan Dvajer će morati brzo da odluči – da li da kasni sa sjetvom i nada se da će uspjeti, ili da se odluči za djelimično obeštećenje od osiguranja, ako ne sadi uopšte.

Osiguranje može da pomogne poljoprivrednicima da umanje gubitke nastale zbog lošeg vremena, ali to je opcija koju oni rijetko koriste.

Adam Nilsen iz Udruženja farmera u Ilinoisu kaže da konstantna kiša vodi ka ekonomskoj nepogodi, posebno štetnoj za poljoprivednike koji već petu godinu zaredom bilježe gubitke.

“I u normalnim okolnostima bi ovo bila veoma stresna godina. Ali, tome dodajte i činjenicu da ulazimo u drugu godinu trgovinskog rata zbog kojeg su nam zatvorena mnoga tržišta. Sve to na svojoj koži osjećaju članovi našeg udruženja”

Nedavni krah u trgovinskim pregovorima Kine i SAD stvara dodatne probleme farmerima.

“60 odsto naše soje se izvozi, dvije trećine onoga što proizvedemo. Krajnji kupac je Kina. Sada je neizvjesno gdje će završiti naš proizvod. Tome dodajte i kišu, poplave i nemogućnost da se riječni saobraćaj odvija normalno. Sve i da imamo kupca, nemamo kako da isporučimo proizvod. Ovo je vrijeme velike neizvijesnosti”, kaže Megan Dvajer.

Predsjednik Donald Trump je obećao da će farmerima, preko Sekretarijata za poljoprivredu, nadoknaditi gubitke koji se ove godine procjenjuju na oko 16 milijardi dolara. To bi moglo djelimično da im olakša situaciju, ali farmeri poput Megan Dvajer kažu da bi radije da imaju otvoreno tržište na kome mogu da prodaju svoj proizvod.

Ipak, nemaju mnogo izbora osim da prihvate pomoć države.

“Već sam vidjela da ljudi komentarišu kako “farmeri samo žele socijalnu pomoć”, da im se neko nađe i da im vlada plati da rade to što rade. To nije istina. Mi moramo da uzmemo pomoć da bismo mogli da prehranimo porodice i nastavimo sa proizvodnjom – koja je potrebna I našoj zemlji i cijelom svijetu”

A da bi mogli da proizvode, potrebno je da se razvedri i otopli – kako bi se polja osušila i sjetva konačno bila moguća. Ali, kratkoročna vremenska prognoza ne obećava.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG