Linkovi

Politički lideri Zapadnog Balkana osuđuju napad Rusije na Ukrajinu


Ukrajinski vojnici se voze u vojnom vozilu u Mariupolju, Ukrajina, 24. februara 2022.
Ukrajinski vojnici se voze u vojnom vozilu u Mariupolju, Ukrajina, 24. februara 2022.

Nakon vijesti da je Rusija u četvrtak počela sa vojnom napadima u Ukrajini, osude na poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina dolaze i od političkih lidera zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon vijesti da je Rusija u četvrtak počela sa vojnom operacijom prema Ukrajini, osude na poteze ruskog predsjednika Vladimira Putina dolaze i od političkih lidera zemalja Zapadnog Balkana.

Tako se država Bosna i Hercegovina pridružila izjavi zemalja članica Evropske unije (EU) o situaciji u Ukrajini.

"U skladu sa svojim mogućnostima, nastavit ćemo da pružamo podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine, napisao je na Twitteru crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

"Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbjednost i ugrožava njenu stabilnost", naveo je Đukanović.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da njena zemlja i njen narod podržavaju narod Ukrajine koji se suočava sa "posljedicama ničim izazvanog rata, koji je rezultat ruske agresije".

"Radit ćemo sa našim saveznicima da zaustavimo bilo kakvu destabilizaciju našeg regiona. Ruska hegemonija neće trijumfovati. Sloboda i demokratija će pobijediti", napisala je Osmani na Twitter nalogu.

I hrvatski premijer Andrej Planković osuđuje posljednje poteze Moskve.
Hrvatski premijer Andrej Plenković na svom je twitter profile osudio "rusku agresiju na Ukrajinu".

"Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom", napisao je Plenković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, pak, sazvao za 13.00 sati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog događaja u Ukrajini i regionu, a u 15 sati bit će održana sjednica Vlade Srbije, prenosi Euronews.

Vučić je 23. februara uveče izjavio da će Srbija u narednih 48 sati odgovoriti na zahtjeve da se uskladi sa odlukom EU o uvođenju sankcija Rusiji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG