Linkovi

Policajka iz Minesote osuđena na dvije godine zatvora zbog ubistva crnca Dontea Rajta


Roditelji Dontea Rajta, Obri Rajt i Kejti Rajt, poslije izricanja kazne policajki Kim Poter, 18. februara 2022. u Mineapolisu.
Roditelji Dontea Rajta, Obri Rajt i Kejti Rajt, poslije izricanja kazne policajki Kim Poter, 18. februara 2022. u Mineapolisu.

Sudija iz Minesote osudila je bivšu policajku Kimberli Poter na dvije godine zatvora zbog ubistva crnačkog vozača Dontea Rajta koga je zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja. Poter je dobila znatno nižu kaznu od sedam godina koliko su tražili tužioci. 

49-godišnja Poter je tvrdila je pucala iz pištolja uvjerena da je izvukla svoj teaser, u trenutku dok se 20-godišnji Rajt opirao hapšenju. Policija ga je zaustavila u predgrađu Mineapolisa prošlog aprila zbog isteklih tablica na automobilu, da bi zatim ustanovili da je za njim raspisan nalog za hapšenje zbog nedozvoljenog posedovanja oružja. Policajka je proglašena krivom za ubistvo prvog i drugog stepena.

"Ovo je policajka koja je počinila tragičnu grešku", rekla je sudija Redžina Ču, koja se rasplakala dok je izricala bivšoj policajki kaznu od 24 mjeseca, od kojih će Poter dvije trećine služiti u zatvoru a ostatak uslovno, pod nadzorom.

Ču je ocijenila da je Poter morala da u djeliću sekunde donese odluku za vrijeme "haotičnog i napetog" susreta sa Rajtom, te da su dokazi iznijeti na suđenju opravdali njenu namjeru da upotrebi teaser kako bi zaštitila drugog policajaca na licu mjesta.

Međutim, rekla je da uslovna zatvorska kazna, koju su tražili advokati Poter, nije dovoljna imajući u vidu da je izgubljen jedan život.

"U ovom slučaju jedan mladić je ubijen pošto je policajka Poter bila nesmotrena", rekla je Ču, nazivajući taj slučaj najtužnijim u svojoj karijeri. "Neka odgovornost mora da postoji".

Poslije pucnjave kod Bruklin centra više noći su održavani protesti zbog ubistva Rajta, a sve se događalo samo nekoliko kilometara sjeverno od mjesta gdje se Dereku Šovinu, bivšem policajcu iz Mineapolisa, sudilo zbog ubistva Džordža Flojda, crnca zbog čije su smrti 2020. godine tokom hapšenja, izbile demonstracije širom Amerike i svijeta, zbog rasizma i policijskih ubistava crnaca.

Ču je izjavila da postupci Kim Poter nisu bili slični ponašanju Šovina, koji je više od devet minuta klečao na Flojdovom vratu, i osuđen je na ubistvo. I Šovin i Poter su bijelci.

Donteova majka Kejti Rajt, koja je dovela u pitanje koliko je iskreno bilo kajanje policajke za vrijeme njenog uplakanog svjedočenja na suđenju, i koja je zatražila od sudije da izrekne maksimalnu moguću kaznu, oštro je kritikovala presudu kao suviše blagu.

"Kim Poter je ubila mog sina i on je umro 11. aprila. Danas ga je pravosudni sistem ponovo ubio", rekla je Rajt reporterima ispred sudnice. "Suze bijele žene su bile jače od pravde."

Bivša policajka Kim Poter za vreme izricanja presude 18. februara 2022 u Mineapolisu.
Bivša policajka Kim Poter za vreme izricanja presude 18. februara 2022 u Mineapolisu.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu od 86 mjeseci, ili sedam godina i dva mesjeca, u skladu sa državnim smjernicama.

"Žao mi je što sam vas tako strašno povrijedila", rekla je Poter porodici prije izricanja presude. "Srce mi je slomljeno zbog svih vas."

Jedan od advokata Kim Poter je pozvao sudiju Ču da ima u vidu da se Donte Rajt opirao hapšenju i opisao ga je kao "agresora." Naglasio je da se Poter kaje zbog svog "nenamjernog zločina." Njeni advokati su takođe naveli da nikada ranije nije optužena za krivično djelo te da za 26 godina rada u policiji protiv nje nikada nije podnijeta žalba.

Poter i još jedan policajac su zaustavili Rajt zato što je osvježivač za vazduh nepropisno visio sa njegovog retrovizora, a tablice su mu bile istekle. Onda su saznali da postoji nalog za njegovo hapšenje zbog posjedovanja oružja i pokušali da ga uhapse. Rajt se opirao i otrgao od drugog policajca.

Poter je tada vikala "tejzer, tejzer, tejzer", i pucala u Rajta iz svog pištolja, pokazao je video snimak kamere koju je nosila na sebi. Svjedočila je da se bojala za život trećeg policajca koji je ušao u automobil sa strane suvozača.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG