Linkovi

Policajac koji je pucao u Raysharda Brooks​a optužen za ubistvo


Policajac Geret Rolf, sada optužen za ubistvo, pretresao je 27-godišnjeg Rejšarda Bruksa ispred restorana brze hrane Vendi.
Policajac Geret Rolf, sada optužen za ubistvo, pretresao je 27-godišnjeg Rejšarda Bruksa ispred restorana brze hrane Vendi.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo protiv policajca iz Atlante, bijelca, koji je pucao u leđa Rayshardu Brooks​u, navodeći da Brooks nije predstavljao prijetnju po njegov život, te da je policajac šutnuo ranjenog crnca i nije mu pružio prvu pomoć više od dva minuta dok je Brooks ležao na zemlji i umirao. 

Brooks držao je u ruci omamljivač koji je oteo od policajaca i upotrijebio ga je protiv policije tokom okršaja, ali je bježao i bio pet i po metara daleko od policajca Garretta Rolfe​a kad je Rolf počeo da puca, naveo je okružni tužilac Paul Howard​ koji je objavio optužnicu.

Optužnica za ubistvo protiv 27-godišnjeg Rolfea povlači doživotnu robiju ili smrtnu kaznu, ukoliko je tužioci zatraže. Takođe je optužen za još 10 krivičnih djela za koja može da bude kažnjen sa nekoliko decenija zatvora.

Odluka da se podigne optužnica doneta je manje od pet dana nakon što je ubistvo ispred restorana Wendy potreslo grad - i zemlju - već uzburkanu zbog smrti Georga Floyda u Minneapolisu krajem maja.

"Zaključili smo da u trenutku kada je gospodin Brooks upucan, nije predstavljao neposrednu opasnost po bilo čiji život ", rekao je tužilac.

Drugi policajac, 26-godišnji Devin Brosnan, stajao je Brooksu na ramenu dok se borio za život, kazao je tužilac Howard. Brosnan je optužen za težak fizički napad i kršenje svoje zakletve.

Demonstranti na protestu zbog rasne nejednakosti i ubistva Brooksa u Atlanti 15. juna 2020.
Demonstranti na protestu zbog rasne nejednakosti i ubistva Brooksa u Atlanti 15. juna 2020.

Okružni tužilac kaže da je Brosnan izjavio je da on sarađuje sa tužiocima i da će svjedočiti, dodajući da je to prvi put u 40 takvih slučajeva da je pripadnik policije odlučio da to učini. Međutim, Brosnanov advokat je odlučno demantovao da je policajac pristao da bude svjedok optužbe, i dodao da njegov klijent ne priznaje krivicu.

Pravni zastupnik Brooksove udovice upozorio je da ove optužnice nisu razlog za slavlje. "Ne bi trebalo da slavimo kao Afroamerikanci kada dobijemo malo pravde kao što se dogodilo danas. Ne bi trebalo da slavimo i pravimo parade kada se jedan policajac pozove na odgovornost", poručio je advokat Chris Stewart.

“Osjetila sam sve što je on osetio, samo slušajući šta je prošao i boljelo me je, jako je boljelo", rekla je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG